Dette er afdelingen for de videbegærlige, som ikke er bange for at få indsigt i kontroversielle emner i Afrikas dagligdag, især omkring misbrug af dansk ulandsbistand, inkompetence, nepotisme og magtmisbrug i afrikanske lande. Det er groft sagt beretninger fra hverdagen i Afrika, og vi modtager gerne forslag til emner, som bør behandles her, og alle oplysninger vil blive behandlet fortroligt. Tilmelding til nyhedsbrev her

Jensen Safaris e-mail Club no. 138 - evt. tilmelding per e-mail til jensen@icon.co.za

Dansk udviklingsbistand har udviklet sig til et tag-selv bord for plattenslagere og oversmarte konsulenter, som udnytter det faktum at danskerne i bund og grund er et godgørende folkefærd, som gerne vil hjælpe andre. Derved har useriøse organisationer, firmaer og individuelle fået adgang til offentlige midler, som misbruges på en facon, der aldrig ville blive accepteret på andre poster under den danske finanslov - et misbrug som hvert år koster hver eneste husstand i Danmark ikke mindre end 6.200 kroner. Vi vil i denne rubrik hver måned påvise misbrug og fortælle historier om hvem der står bag misbruget, i håbet om at skærpe bevidstheden i den danske offentlighed, og derved frigøre midler der rettere burde anvendes hjemme i Danmark til velfærd og sundhedspleje for landet egne ældre skatteborgere.

 DRASTISK KURSFALD GODT FOR TURISMEN

Ved starten af Jensen Safaris for 35 år siden var kursen på den sydafrikanske Rand DKK 10,18. I skrivende stund har den været nede at ramme DKK 0,4435. Grunden til det drastiske fald i netop den forløbne uge er den pludselige fyring, uden nogen forklaring, af den vellidte finansminister Nhlanhla Nene, som i den seneste tid har gjort sig bemærket ved opponere en række transaktioner, som i betænkelig grad lugter af korruption. Den ene var omlægningen af fly finansiering hos South African Airways, ledet af endnu en tæt veninde til præsidenten, og det andet handler om en milliardinvestering i russisk-byggede kernekraftværker. Nu viser det sig at at finansministeren er nomineret til et job som chef for den såkaldte BRICS centralbank i Sydafrika (samarbejdet mellem Kina, Indien, Brasilien og Rusland), som potentielt også vil koste sydafrikanske skatteydere nye milliardudgifter.

 

SENESTE SØNDAG AFTEN 13/12/15
Den nye finansminister nåede kun 4 dage på jobbet, hvilket må være ny rekord og en utrolig fadæse for præsident Zuma! Her til aften meddeltes det at den tidligere skattechef og finansminister fra 2009-2014 Pravin Gordhan har overtaget tjansen, hvilket nok vil bringe lidt mere ro på valutamarkedet mandag morgen, men næppe til fulde genoprette tilliden til den sydafrikanske valuta!


Konsekvensen har været, at der har gået chokbølger gennem det sydafrikanske samfund, og har forårsaget et uhørt pres på vor valuta, som i forvejen var under tryk fra en omverden, der måske ikke har den helt store tillid til ANC regeringens økonomiske politik, eller måske skal man sige mangel på samme. Vi kan kun se til, og så skal vore gæster nyde det faktum at vi afregner i Rand for næsten alle lokale ydelser (undtagen basispriser for jagtsafarier og USD baserede ydelser i nabolande) - det har aldrig været billigere end nu at rejse og leve i Sydafrika, når man vel at mærke ankommer med fremmed valuta!

 TRIUMF FOR OPERA SANGERE FRA PRETORIA

Initiativtageren til turneen Jørgen Lund Christian-sen byder den sydafrikanske ambassadør Zindzi Mandela velkommen til gala åbningskoncerten på det smukke Vestermølle ved Skanderborg.

Tilhørere fyldte salene i det ganske land, hvor alle blev begejstrede over den smukke sang og den op-rigtige hjertevarme som solisterne spredte til tilhø-rerne. Bifaldene bragede overalt og stemningen god.

Der har længe været tradition for at vi i gæstehuset præsenterer levende underholdning for større rejsegrupper, og da LandbrugsAvisen og JLC, med god assistance af Gert Karkov igennem det seneste år bragte hele 3 rejsegrupper til gæstehuset, blev vor opera trio naturligvis kaldt ind, og begejstrede alle med deres talent og varme. Derfor fik JLC og Karkov en aften den idé, at de skulle på gæsteoptræden i Danmark, og jeg indvilligede i et sponsorat til flybilletter og forsikring, og Vestermølle og Pegeut i Skanderborg sørgede for resten af de økonomiske garantier. Det detaljerede program kan ses her

Trioen nåede også at komme på dansk TV - se indslaget her ved 19:25
 

Vi føler grund til at takke de mange som mødte frem, og ikke mindst dem som gav bidrag til Loveline's uddannelsesfond, som tager sig af unge sangtalenter i Soweto. Næste koncert er 16/01/16 i vort gæstehus (turen er udsolgt med 40 deltagere, så ingen ledige pladser!) og ved den lejlighed bliver der overrakt en meget flot check til fondet, som udgør det ganske betragtelige overskud fra turneen.

 JAGTREJSEBUREAUER AFSLØRET AF JP

Da Jyllands-Posten i efteråret slog til med en afslørende artikelserie om salg af dåseløver til skandinaviske jægere, blev omtrent hele den samlede jagtrejsebranche i Danmark i den grad taget med bukserne nede. Der blev febrilsk travlhed hos hjemmeside administratorer med at fjerne tilbud og billeder af danske jægersmænd med aflivede velfriserede tamløver, der lukkes ud i medicineret tilstand umiddelbart inden "jægerens" ankomst og aflives mod passende betaling. De tumper som stadigvæk købte dette produkt, fortjente næsten deres skæbne, men hvis der skal stå respekt om trofæjægere i den brede offentlighed, så er det bydende nødvendigt at vi sikrer en etisk korrekt jagtudøvelse, og at sådanne odiøse produkter fjernes fra jagtrejsebureauernes varesortiment. Trods det faktum, at alle i branchen vidste hvad der foregik, kneb det gevaldigt med selvdisciplinen, og gudhjælpemig om ikke Diana/Limpopo endnu engang afslørede deres grådighed ved at forsvare konceptet, alt imens de øvrige aktører i branchen havde travlt ved vaskekummen.

 

Det blev dog en kort fornøjelse - i slutningen af november besluttede et flertal af Sydafrikas professionelle jægere (PHASA), at det ikke længere var tilladt medlemmerne at deltage i denne "jagtform", og importforbud og bandlysning af salget af dåseløver på jagtudstillinger i flere europæiske lande skulle nok få bugt med de sidste rester. Man skal dog ikke tro at der ikke under hånden stadigvæk sælges dåseløver - markedsføringen er blot gået under jorden, men efterspørgslen er heldigvis vigende, i takt med at trofæerne ikke længere kvalificerer for opmåling til NSK's (Nordisk Safari Klub) rekordbog eller kan udstilles offentligt uden at indehaverne bliver totalt til grin. Havde vi blot en nogenlunde effektiv regering i Sydafrika, ville der for længst være sat en lovgivningsmæssig stopper for dette bedrageri. Det vigtigste er dog at kunderne bliver væk, og udviser en passende portion skepsis, når noget ser for let ud. En jagt på en vildtlevende løve strækker sig over 2-3 uger, men når nogen tilbyder en sådan jagt med blot 1-2 dages varighed, så skal man vide at det er bedrag. Den jæger som nedlagde en dåseleopard hos Matswani Safaris operatøren i det østlige Kapland (som offentligt pralede med at have nedlagt 27 dåse losser på samme facon i sidste sæson), udtalte da også bagefter, at leoparden vist ikke "så helt frisk ud" - ikke nogen dårlig iagttagelse! Læs mere om vore afsløringer af disse svindelnumre på dette link!

 JENSEN SAFARIS REJSEKONCEPTER

Sydafrika er hovedsagelig markedsført på det danske marked i form af pakkerejser - mange af dem til safari lodges beliggende i en vis afstand udenfor Krugerparken, hvor safari oplevelserne mest foregår på parkens asfalterede veje, og indeholder timelange transfers hver dag. Det salg er gået godt, for kunderne har velsagtens ment at sådan skulle safari i Sydafrika se ud, men har de først oplevet nogle af de lodges vi sælger til individuelle kunder, så vil de vide at man måske nok betaler lidt mere, men til gengæld optræder leoparderne i virkeligheden, og ikke blot i brochurematerialet! Jeg vil ikke hævde at vi ikke selv har været fristede til at springe på vognen, og markedsføre tilsvarende produkter, men det kræver en kraftig annoncering, hvor vi i stedet foretrækker at slå lidt færre slag i luften, og fortrinsvis skaffe nye kundeemner via referencer og henvisninger fra tidligere gæster. Den niche eksisterer altså endnu, selv efter internettets entré og uanede muligheder for at klikke sig til alverdens forskellige pakkerejser.

Hos os er alting håndlavet - der er ikke to rejser der er ens, og det kræver meget - ikke blot en større arbejdsindsats fra os, men sandelig også fra kunderne, der skal tage stilling til vore forslag og idéer. Nogle mener at dette er for besværligt og uoverskueligt at købe en sådan skræddersyet rejse - de vil hellere have en færdig pris smidt over disken, i modsætning til os, hvor hver eneste ydelse er udspecificeret. Det medfølger at vi ender op med en intelligent kundebase, som nok kræver lidt mere, men også er meget loyale, og bliver ved med at anbefale os. Det føler jeg her i jubilæumsåret grund til at takke for - vi har simpelthen markedets bedste kunder, og der er ikke noget som vi ikke vil gøre for at beholde dem i butikken!

Vil man derimod kun anvende os til de par stumper som ikke lige kunne bookes på nettet, eller måske endda kun vil have gode råd til at sammensætte køreruter og finde seværdigheder, så skal man til gengæld ikke kontakte os. Vi er ikke et ulønnet turistbureau - er det informationer man mangler, så kontakt Det Sydafrikanske Turistkontor i London - de svarer alligevel aldrig! Er man til gengæld seriøs og sætter pris på god rådgivning om sikkerhed og komfort på rejsen, og ønsker at tilpasse rejsen nøje til konkrete interesser og et bestemt budget, så er vi til naturligvis åbne for henvendelser 24 timer i døgnet.

 JENSEN SAFARIS EFTER BENNY BJERG

Tabet af vor vellidte jagtleder og manager Benny Bjerg har gjort 2015 til et vanskeligt år, på trods af kommerciel fremgang efter finanskrisen. Det har væltet ind med sympati tilkendegivelser og trøstende ord - lige nu er der ikke mindre end 719 kondolencer og fortællinger på mindesiden, som I kan finde ved at trykke på billedet herover. Siden har været besøgt tusindvis af gange. Det har været svært at gennemføre jagtsæsonen - ikke så meget på grund af det arbejdsmæssige, for Benny havde jo ikke kørt på fuld kraft i det sidste år under kræftsygdommen, men mere fordi jeg manglede min sparringspartner på godt og ondt, og en fair og ansvarsfuld jæger. Vi har oprigtigt forsøgt at videreføre jagtafdelingen helt i Benny's ånd - vi pürscher til fods, som han ville gøre det, og de mange trofæer fra hele 2015-sæsonen er færdigt præparerede hos Trans African Taxidermists cc, og hænger med lidt held på væggene i Danmark inden juleaften. Jeg tror Benny ville have været lidt stolt af os, selvom han næppe ville have udtrykt det verbalt - det var ikke lige hans facon, som god vestjyde!

Jeg har den store glæde at såvel Benny's hustru Susanne som den 9-årige søn Nicolaj er forblevet i Sydafrika og bor side om side med mit kontor ved gæstehuset. Vi har givet hinanden en skulder i årets løb, og jeg har fået en lille ny jæger og kammerat, som giver min dagligdag et positivt indhold. Nicolaj er jæger af Guds nåde, og på alle måder en tro kopi af hans afdøde far. Han er også en fin kammerat, og gør det godt i privatskolen, hvor han bliver undervist på engelsk, men desuden taler et godt dansk med os og vore gæster, foruden lokalsproget Sepi og Afrikaans. Om føje år er han sikkert klar til nogle spændene jagt- og fiske eventyr ude i den store verden.

 JAGTEVENTYR I ÅRET DER GIK OG NYE PLANER

Det var vemodigt, da Jens og jeg mødtes i Denver lufthavn i begyndelsen af september, da vi for første gang skulle gennemføre en jagtrejse uden Benny - ikke mindst fordi turen var min sidste gave til Benny inden han gik bort. Vi besluttede at det skulle være en mindetur for Benny, og jeg skal love Jer for at han ofte var i vore tanker. Da jeg havde haft det magiske held at nedlægge en kæmpe wapiti hjort på en bjergskråning, meddelte guiderne mig at vi skulle tilbage for at hente transporten for at få byttet ud af det uvejsomme terræn, men jeg bad om at blive siddende ved hjorten, og sendte mange tanker til min bedste jagtkammerat, hvis aske nu er spredt over hans elskede Limpopo flod. Se en film fra turen ved at klikke på billedet herover, eller på dette link for første del af rejsen i New Mexico.

Næste eventyr er en jagt på sambar hjort på New Zealand og sidst i november 2016 går turen til Gobi ørkenen i Mongoliet, hvor jeg håber at samle en lille gruppe af gamle kunder til en jagt på hvidhalet gazelle, og lidt sightseeing i en meget anderledes og spændende kultur.

 DE FAMØSE REGLER FOR REJSER MED BØRN

Vi har været igennem nogle barske måneder, hvor nye og meget uklare indrejse regulativer omkring især rejser med børn u. 18 år har skabt både urolige kunder, og i et enkelt tilfælde en alvorlig forsinkelse. Det er gået nogenlunde fra danske lufthavne, men i Hamburg gik det galt, da check-in personalet fra Emirates ikke ville anerkende originale fødselsattester fra Folkekirken, som værende et "statsligt dokument" (unabridged birth certificate). Gæsterne måtte mandag morgen på dommerkontoret i Esbjerg og få attesteret at det var et korrekt offentligt dokument. Det hænger jo nok sammen med at tyskerne ikke har nogen statskirke, og fik os til øjeblikkeligt at ændre vore instrukser på hjemmesiden omkring visum
 

Myndighederne her måtte da også omsider erkende at den var rivende gal - især turismen fra de lande, hvor man nu forlangte personligt møde for at ansøge om visum raslede ned, og mere end 1.300 familier fra Sydafrika måtte vende om fra lufthavnen pga manglende dokumentation. Tallet fra oversøiske lufthavne er der ingen der kender, men for to måneder siden besluttede en regeringskommission at lovgivningen skulle slettes, og føres tilbage til de oprindelige regler. Siden da er der ikke sket det mindste - vi havde håbet at reglerne ville falde bort inden julesæsonen, hvor der især er mange rejsende med børn, men indenrigsministeren føler sikkert at hans beføjelser er blevet tilsidesat, og tager sig god tid, og det kan man godt slippe afsted med i Sydafrika, når man er en af den korrupte præsident Zuma's støtter!

 GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR

I de seneste uger har jeg arbejdet på højtryk for at færdiggøre alle rejsemapper til de gæster som afrejser i januar og february 2016. Her til aften gik de sidste 10 kg. post af sted til Danmark med nogle velvillige gæster, og dermed er kontoret ryddet inden juleaften, og der er igen plads til tilbudsgivning. Selvom der er mange gæster til julemiddag, skal vi nok besvare e-mails både juleaften og juledag!

Tak til de mange gæster som besøgte os i de forløbne 35 år - vi har smøget ærmerne op og er klar til de næste fem sæsoner, hvorefter vi håber at have lidt flere mentale kræfter til fuldhjertet at fejre 40 års jubilæet i 2020.

Jeg ønsker Jer alle en Glædelig Jul og et Godt Nytår!


Med venlig hilsen,

JENSEN SAFARIS,

Holger Krogsgaard Jensen

PS - husk at jeg nu er på Facebook og gerne tilføjer kunder og venner som kontakter - søg blot på mit fulde navn! Husk også at abonnere på vor YouTube kanal Safari-Jensen, så man får automatisk besked hver gange vi tilføjer en ny film på profilen.

 

DANIDA bladet har også opdaget os....!
Bladet UDVIKLING beskæftiger sig normalt mest med sjældne solstrålehistorier fra udviklingsprojekter i den tredje verden, men de har faktisk også været modige nok til at publicere en artikel om vor kritik af DANIDA

tryk her på link til Udenrigsministeriet

 

Se Fokus på Afrika no. 132 her

Se Fokus på Afrika no. 131 her

Se Fokus på Afrika no. 130 her

 Se Fokus på Afrika no. 129 her

Se Fokus på Afrika no. 128 her

Se Fokus på Afrika no. 127 her

Se Fokus på Afrika no. 126 her

Se Fokus på Afrika no. 125 her

Se Fokus på Afrika no. 124 her

Se Fokus på Afrika no. 123 her

Se Fokus på Afrika no. 122 her

Se Fokus på Afrika no. 121 her

Se Fokus på Afrika no. 118 her
Se Fokus på Afrika no. 117 her

Se Fokus på Afrika no. 116 her

Se Fokus på Afrika no. 115 her

Se Fokus på Afrika no. 114 her

Se Fokus på Afrika no. 113 her

Se Fokus på Afrika no. 112 her

Se Fokus på Afrika no. 111 her

Se Fokus på Afrika no. 110 her

Se Fokus på Afrika no. 109 her

Se Fokus på Afrika no. 108 her

Se Fokus på Afrika no. 107 her

Se Fokus på Afrika no. 106 her

Se Fokus på Afrika no. 105 her

Se Fokus på Afrika no. 104 her

Se Fokus på Afrika no. 103 her

Se Fokus på Afrika no. 102 her

Se Fokus på Afrika no. 101 her  

Tilmelding til nyhedsbrev på dette link