I august måned 2013 gennemførte vi en testtur til Mauritius for at jage rusa hjort fra en bestand som oprindeligt blev introduceret til øen helt tilbage i 1640, hvor et hollandsk skib pga tekniske problemer måtte lægge til ved øen, og om bord havde man medtaget et antal levende rusa fra Java, som skulle levere friskt kød på den lange sørejse fra Java syd om Afrika tilbage til Holland. Dyrene blev puttet ind i et lille aflukke, men skæbnen ville at øen blev ramt af en kraftig cyklon, som ødelagde indhegningen, og dermed havde naturen sørget for at lukke 14 rusadyr ud i naturen på Mauritius. I dag er bestanden på ca. 80.000 individer, og bestanden bliver passet og plejet, og for nogle år siden endda givet lidt blodfornyelse med dyr importeret fra Java.

 

 

"Så er vi hjemvendt efter en skøn ferie på Mauritius. Vi havde fint vejr – men var nok heldige, da vi jo boede på østsiden af øen. Flere af de lokale anbefalede os også (som du også gjorde) at tage ophold på vestsiden.

 

Jagten med Ivan gik fint. Jeg fik hurtigt min hjort. Drivjagten var en stor oplevelse. Så godt du fik mig overtalt til denne dag. Jeg skød en spidshjort og to hinder i 3 skud."

 

Selvom øgruppen i første omgang blev hollandsk (1638-1710), så blev det franskmændene (1710-18:10), som kom til at præge livet og sproget på øen, og heldigvis også det kulinariske islæt. Officielt er sproget engelsk, men alting foregår på fransk, og forplejningen er helt enestående. Herover bliver vi budt velkommen af værtinden på jagtlodgen, efterfulgt af en lækker frokost. Pürsch på rusa foregår nemlig først om eftermiddagen, hvor de forlader det tætte krat for at fouragere på græsbelagte åbninger.

Vi fik lejlighed til at hilse på nogle kæmpeskildpadder ved jagtlodgen - nok de største landskilpadder som vi nogensinde har set - nærmest en slags fortidsuhyrer!

På grund af øens størrelse, har man næsten altid udsigt til Det Indiske Ocean uanset hvor man går på jagt. De tropiske vifteformede strelitziaer (Travellers palm) gror overalt, men heldigvis er der åbne græsarealer ind i mellem. For jagten kræves blot en almindelig rimelig kondi, da landskabet er ganske kuperet, og pürschjagt foregår til fods.

Det er vist aldrig rigtigt koldt på Mauritius, selvom jagten foregår i vinterperioden, og der kan forekomme regn og blæst. Vi fik i hvert fald varmen - ikke mindst Deres kameramand (herover) - levende film fra turen kommer meget snart på YouTube.

Her er vi pürschet ind på et par hjorte, men ingen af dem var store nok, da vor jagtpakke inkluderede et guldmedalje trofæ op til 34 tommer.

Det var Benny som skulle nedlægge den ene hjort, og han fejler jo aldrig, og leverede en smuk bladkugle, som forendte hjorten på stedet. Det tog dog lidt tid at få den fri, da vi var der i brunsttiden, og hjorten var længe dækket af et større antal hundyr, hvilket også vil fremgå af filmen.

Glade var vi - ca. 33 tommer og et smukt kraftigt gevir med fine perler og gode sprosser - vi blev i hvert fald ikke skuffede.

Her har vi lagt hjorten pænt op med vor vært Ivan (tv) og professionelle jæger Olivier (th).

Størrelsesmæssigt er rusa hjorten omtrent som en dansk dåhjort, men ligner mere en sikahjort. Udvoksede hjorte bliver kun seksendere - alt andet regnes for en uønsket abnormitet, og bortskydes af de lokale.

Med min indgroede mistro til skinnere, foretrak jeg at gøre det selv, og da vi allerede var tilbage ved 16-tiden. Lidt værre var det da hjort no. 2 ankom - vor kammerat fra magasinet Luxury Aficionados havde nemlig også haft held til at nedlægge en smuk hjort (th), og den skulle naturligvis have samme behandling, selvom det foregik i lyset fra bilen!

Man skal altid afsætte to pürschdage til trofæjagt, men da vi allerede var blevet færdige om fredagen fik vi pludseligt foræret en fridag, og den skulle naturligvis tilbringes på en fisketur på Det Indiske Ocean, også selvom det slet ikke var sæson for storfiskeri.

Når man kommer ud i rum sø holder man meget øje med fuglelivet, for hvor der er måger, terne og albatrosser til stede, er der små fisk, og hvor der er små fisk, er der i reglen også store fisk. Derfor bliver fuglene benyttet som vore guider derude på det åbne vand.

Det lykkedes at fange i alt 12 bonitos - faktisk større end vi nogensinde havde set dem i Sydafrika og Mozambique, så vi fik lidt "action", selvom årstiden ikke var ideel. Vi fik også en vippetur af visse dimensioner, og har man hang til søsyge, er det nok ikke en tur man skal anbefale til svage sjæle!

Vi havde valgt at indlogere os ved vandet på vestkysten, hvor klimaet er mildt om vinteren, og valget falgt på The Bay Hotel ved Black River, som var aldeles udmærket til prisen. Der findes et væld af muligheder på Mauritius, ligefra B&B i byen til enestående femstjernede resorts, så det her er bestemt en destination hvor ikke-jægere kan have fornøjelse af at komme med. Som ren badedestination vil vi dog ikke anbefale Mauritius - man får lidt mere for pengene på de smukke øer ved Mozambique, og naturligvis endnu mere i Sydafrika.

Ved morgenbordet havde vi hver dag besøg af en zebradue, og den rødørede bulbul (th) så vi næsten over hele øen. For fugleinteresserede er Mauritius altså også spændende.

Søndag er traditionel drivjagtsdag, hvor de lokale jagtkonsortier samles til en fællesjagt - næsten som vi kender det fra Danmark. Der er styr på tingene, og sikkerheden er i top, og reglerne for afskydning meget klare. Vi havde købt en pakke med spidshjort + hundyr + vildsvin, men havde vi ikke allerede haft nedlagt trofæhjorten, kunne dette også være gjort på fællesjagten. Mere end 80 hunde og 50 klapperede deltog i jagten - en farverig og spændende oplevelse.

Vi var sat af som nabopost til køwwenhavneren Ragnar, og det blev ikke kedeligt, da han både nedlagde gris og rusa hundyr indenfor synsvidde. Benny skød ligeledes et hundyr, men vi så masser af vildt, og havde en meget interessant dag. Jeg fik sågar tilbudt licensens som den lokale inspektør havde på sit eget navn til en trofæhjort, så det gjorde ventetiden ekstra spændende. Man fik hurtigt indtryk af at denne jagtform er meget populær på Mauritius - stor entusiasme og spænding var der blandt alle deltagerne. Det er ikke så let at få dyrene ud - vi hørte flere brunstbrøl fra buskadset , men bestemt ikke alle kiggede udenfor...!

Det er kun trofæhjortene som får lov til at komme på paraden - der var ca. 40 jægere i alt, og der blev nedlagt 7 trofæhjorte. Hver jæger i konsortiet har kun en enkelt trofæhjort hver sæson på hvert distrikt, og der er karantæne og hårde straffe til dem som skyder undermålere under de legendariske 30 tommer - ugen før havde en jæger fået 4 års forbud mod at nedlægge handyr! Godt det samme, men det sikrer trofækvaliteten, når man ikke hele tiden skyder ikke-udvoksede handyr. Årligt nedlægges på disse drivjagter ca. 10.000 rusa dyr på Mauritius, og ventelisten på medlemsskab af konsortier er alenlang.

Her er de heldige jægere afbilledet med deres hjorte - den sjette hjort blev først anskudt, og senere nedlagt af en anden jæger, så de komme begge med på billedet. Jægeren TV er 83 år gammel - en flot præstation, og han lever og ånder da også for denne jagtform.

Vi skulle naturligvis også selv foreviges med de smukke rusa hjorte.

Dejligt at se vildtet pænt lagt op - vi havde gerne haft et billede af samtlige 43 nedlagte rusa dyr og 10 vildsvin, men det er der ikke tradition for på Mauritius, og her er det noget om at skik følge eller land fly. Ragnar's guide Romain var en af de heldige jægere som havde nedlagt en flot rusa hjort.

Senere blev de store trofæer målt op inden de blev læsset og kørt væk til slagtehuset, og så var der dækket op med festbord til alle jægerne indenfor på lodgen - og til den fantastiske middag blev serveres Chablis hvidvine og Pomerol rødvine af bedste slags.

Ingen tvivl om at det her jagtselskab var toppen af forretningslivet på Mauritius, men heldigvis bliver vi alle lige, når vi er på jagt, og det var en hyggelig oplevelse at møde en helt ny jagtform, og så stadigvæk på det afrikanske kontinent!

PRISLISTE 2023

 

JAGTPAKKE UDEN HOTELOPHOLD:

1 walk/stalk jagtdag - EURO 460

Ikke-jagende ledsager - EURO 150

Drivjagtsdag inkl. 2 spidshjort/hundyr og 1 to år gammel hjort - EURO 1.200

 

Inkluderer arealafgifter, transport på jagtområdet, leje af våben+ammunition og råpræparering af trofæer
Ikke inkluderet er trofæafgifter og transfers fra/til hotel


TROFÆAFGIFTER:

Rusa hundyr - EURO 325
Rusa spidshjorte- EURO 375

Rusa hjorte op til 15" - EURO 550

Rusa hjorte 15-19 7/8" - EURO 1.200

Rusa hjorte 20-27 7/8" - EURO 1.900
Rusa hjorte 28-34" - EURO 2.400

Rusa hjorte 34 1/4-35" - EURO 3.500

Rusa hjorte 35 1/4-36" - EURO 4.200

Rusa hjorte 36 1/4-37" - EURO 5.400

Rusa hjorte 57 1/4-39" - EURO 8.000

*trofæer over 35" er sjældne og kræver en speciel tilladelse fra landejeren
Vildsvin - EURO 460

Abnorme hjorte - minus 20 pct. rabat
Afskudshjorte - EURO 1.400

3 afskudshjorte (gamle dyr) - EURO 3.500

5 hundyr - EURO 1.400

 INKLUDERET PÅ JAGTEN

Frokost og drikkevarer under jagten

Service af professionel jæger 1:1

Leje af riffel inkl. ammunition

Lokal jagttegn

Råpræparering af trofæer

Lufthavnstransfers og/eller transfers til/fra jagten

 KAN TILKØBES - ANBEFALES VARMT

 Ikke-jagende gæst - EURO 150 per dag

 Drivjagtsdag inkl. afskydning af 2 rusa spidshjort/hind + 1 vildsvin - EURO 900 per dag

 Drivjagtsdag inkl. afskydning af 3 rusa spidshjort/hind + 1 vildsvin - EURO 1.100 per dag

 Dybhavsfiskeri med solo anvendelse af båden (op til 6 fiskere) - EURO 800/hele båden - halvdags fisketur EURO 700/hele båden
 Eftermiddags dybhavsfiskeri - 4 timer inkl. drinks og vand - EURO 500
 Frokost afregnes med EURO 24 per person

Kontakt jensen@icon.co.za for bestilling og yderligere oplysninger

 

HUSK AT BESTILLE VOR NYE DVD "PÅ JAGT KLODEN RUNDT"
- se de første anmeldelser på dette link