En dag vi sent vil glemme!

Den 15. oktober gæstede vi St. Lucia området med en gruppe danske landbrugselever, og traditionen tro fik de tilbudt en fisketur på Det Indiske Ocean med vor fantastiske skipper John Engelbrecht. Efter at vore unge gæster hver havde landet en dronningemakrel besluttede skipperen at trawle lidt dybere farvand med 3 store bonitos som lokkemad, og det kan nok være at vi fik vor sag for. I løbet af to timer havde vi slået den lokale klubrekord på 32 kg. hele to gange - en af vore gæster fangede en sejlfisk på 33,5 kg (th) og jeg selv fangede en enestående sejlfisk på 48,9 kg (tv). På den lokale Ski-Boat Club kom der følgelig et dansk navn op på tavlen!

Mens fiskeriet ved Benguerra Island Lodge i Mozambique mest er "catch & release", så hylder man ikke helt de samme principper ved St. Lucia, hvor fiskene udgør en vigtig fødevare ressource for de lokale, og alt bliver taget med hjem og udnyttet, dog med nøje hensyn til de fastsatte kvoter. I mit tilfælde havde jeg stukket næsen op efter at få koldrøget en del af sejlfisken til julemaden, men vor lokale røgeri er jødisk ejet, og de ønskede ikke sejlfisk indenfor deres døre, da den ikke betragtes som værende "kosher"! Så langt så godt...!

En fisketur på Det Indiske Ocean rummer enestående naturoplevelser med hvaler og albatrosser i stort antal


De fleste af vore fisketure går til Lake Kariba, hvor turene med The Southern Belle giver rige muligheder for at dyste med de kamplystne tigerfish! Fra tid til anden bliver der dog også tid til en tur på Det Indiske Ocean, og herunder er bl.a. rapporter fra Benguerra Island og Lake St. Lucia - vor seneste fisketur! Se også her hvorledes vi blev redningsmænd for en buskbuk der var stukket af til havs!

PÅ FISKEEVENTYR I AFRIKA

Hvad gør storvildtjægeren og naturelskeren, som efterhånden har jagtet i alle afkroge og nedlagt alle de arter som stod på ønskesedlen, men som stadigvæk har lyst til at opleve Afrikas fantastiske natur og dyreliv? Han begynder naturligvis at fiske! Det er i hvert fald hvad der er sket for mig, som har haft jagt som erhverv siden jeg var 17 år gammel, og skød min første kafferbøffel i Rhodesia på bredden af Lake Kariba da jeg var 20. Man kan vel på en eller anden facon hævde at cirklen er fuldendt - hvad der begyndte i barndomsårene med fiskeri ved Vesterhavet og Limfjorden har nu senere i tilværelsen bragt mig til nogle af Afrikas mest spektakulære fiskevande.

 


15 kg. malle + undertegnede fra Lake Kariba
(foto Jørn Stjerneklar)

 

 

"Rigtig" inkarneret lystfisker bliver jeg dog nok aldrig - det med at binde fluer og drikke Bell's whisky og senere ensomt afsøge afsondrede vandløb kan ikke rigtigt hidse mig op - det er vistnok noget med manglende tålmodighed, men aktive fisketure i gode venners lag er faktisk gevaldigt afstressende og inspirerende for både legeme og sjæl. Næsten mere spændende end jagt, fordi man har endnu mindre indflydelse på resultatet, og er i hænderne på vind og vejr, og så naturligvis fiskene, som trods alt i den sidste ende selv beslutter om de vil bide på eller ej!

 

 

LAKE KARIBA

Jeg er så privilegeret, at mit arbejde som safari arrangør ikke blot transporterer mig til nogle af kontinentets bedste fiskevande - jeg bliver sågar betalt for det! Hver måned i sommersæsonen (som helt tilfældigt også er højsæsonen for ferskvandsfiskeri) sejler vi rundt med det gode skib The Southern Belle på Lake Kariba, en fantastisk sø, som blev skabt for snart 50 år siden ved opdæmningen af Zambezi floden med en 600 meter bred dæmning ved byen Kariba. I dag er det en af de største menneskeskabte søer i verden - 283 km. lang og med en bredde på op til 32 meter, og visse steder 150 meter dyb. En sådan indgriben i naturen fik mange konsekvenser for økosystemet i Zambezi Valley. Hvor der før var en flod i bunden af en dal, var der nu pludseligt dybt vand, og såvel fiske- som dyrelivet skulle tilpasse sig de nye forhold. Dyrelivet søgte tilflugt på højdedragene efterhånden som vandene steg, og gennem en storstilet redningsaktion kaldet Operation Noah's Ark, blev tusindvis af vilde dyr indfanget og sejlet til Matusadona National Park på fastlandet, hvor de blev sluppet løs på den nyskabte frodige søbred. Efter sigende var livet på de sidste øer ude i søen ganske spændende - ikke kun de større dyr havde søgt tilflugt dér, men også alt hvad der fandtes af kryb og slanger, og ingen kedede sig i deres selskab!

 

TIGER FISH (Hydrocynus vittatus) - Kariba's "fighter"!

Fiskene derimod måtte bare finde sig i den stigende vandstand, og mens f.eks. maller befandt sig godt på store vanddybder, søgte tigerfish og de mindre "breams" (brasen) ind langs med bredderne og i de små vige, som blev skabt mellem bjergtoppene. Tigerfish yngler slet ikke i stillestående vand, og derfor trækker de hvert år op i flodudløbene for at gyde, og herfra kommer senere de små tigerfish til syne i et stort antal. Fødekæden kom dog ikke til at lide nogen nød, for samtidigt med etableringen af Lake Kariba udsatte man store mængder af små sardinlignende fisk - Kapentas, som inden længe blev til millioner og atter millioner af Kapenta'er, og i dag fiskes de med spotlight fra specielle fiskerbåde, som hver nat kan ses i den østlige del af Lake Kariba. Naturligt nok er det netop disse Kapentas som anvendes til madding, da det er fiskenes naturlige fødevalg. Vi medbringer dem frosne, og tør dem op efterhånden som vi har brug for dem. Desuden strør vi tørrede Kapentas på vandoverfladen, hvilket især ved solnedgang lokker Tigerfish helt op til båden, og det øger spændingen, når fiskene hele tiden springer omkring vor lille motorbåd, der i reglen er opankret til et af de tusindvis af døde træer, som i snart et halvt århundrede har overlevet vandmasserne. Træerne er igen beboet af et gevaldigt fugleliv - overalt bliver vi overvåget af fiskeørne med deres karakteristiske farver, slangehalsfugle, goliathejrer, isfugle, nilgæs og hvidhalsede skarver sørger for underholdningen.

 

Lad os bare indrømme at de fordømte Tigerfish har en stor chance for at undslippe. Selv os drevne "tigerfishermen" må sige farvel til mange fisk, som ikke bliver kroget tilstrækkeligt godt - vi taler nemlig om en rovfisk som er meget hård i mundvigene, og derfor kan være vanskelig at kroge, selv med det bedste grej. Desuden har de en mani med at sno sig omkring de mange udtørrede træer, og det er ikke småting hvad der er afgivet af eder og forbandelser over de famøse træer! Tidligt om morgenen og sent om eftermiddagen kommer fiskene op til overfladen, men midt på dagen fisker vi lidt dybere, og så sker det ofte at vi fanger en malle eller også en af de såkaldte "Squeekers" - en mærkelig malleart, som gnækker og snakker når man har fanget dem, og så udmærker de sig ved at have så skarpe finner at man kan skære sig slemt på dem. De ryger altid overbord, da ikke engang vore sorte assistenter har lyst til at spise dem. Mange har nemlig den overbevisning, at fisk helst skal have skæl, og det har Tigerfish, omend de med deres mange ben er bedst egnede til fiskefrikadeller. Herved minder de meget om de hjemlige gedder, selvom de er meget mere sprælske og farvestrålende. En sjælden bonus er fangsten af en såkaldt "Cornish Jack" - en mærkelig skabning - halvt ål og halvt fisk, som sjældent bider på maddingen, men fanges tilfældigt med en krog i en finne eller halen.

 

OG HVEM FANGEDE SÅ DEN HELT STORE?

En dag på Lake Kariba mellem Tigerfish giver mange spændende situationer, og håbet om den helt store 10-15 punds tiger holdes fremdeles i live hos alle deltagerne, selvom der går år og dag imellem at det lykkes at få sådan en krabat om bord. Chancerne er lidt større i afsides dele af Zambezi floden, mens det ret intensive kommercielle fiskeri i Lake Kariba går lidt ud over de største tigerfish, som ofte fanges i de net, som er tiltænkt brasen - en populær spisefisk i området. Skæbnen ville dog at den allerstørste af dem alle blev fanget af en total novice, hvilket naturligvis var tæt på at få alle os garvede fiskere til at krakelere! Synderen var en ung handelsstuderende fra Herning, som arbejdede med et projekt på vort kontor. Han anede mildest talt intet om fiskeri - kunne knapt nok kaste snøren mere end 5 meter fra båden, og alligevel ville den grumme skæbne at han trak en tigerfish på ikke mindre end 12 pund i land - godt nok ved undertegnes hjælp, men alligevel....!

 

NATUROPLEVELSEN DET VIGTIGSTE

Når alt kommer til alt handler det hele trods alt ikke så meget om det at fange noget - meget mere om opholdet i de fantastiske omgivelser og dyrelivet ved Lake Kariba. Da man var knægt havde man aldrig turdet drømme om, at man en dag ville fiske i en så fantastisk natur - omgivet af elefanter, flodheste og krokodiller. Det lykkedes da også på et tidspunkt Benny Bjerg, som til daglig leder vor jagtafdeling, at få kroget en 1½ meter lang krokodille, til stor desperation for vor bådfører! Vi havde fået den fikse idé at krokodillen skulle udsættes i den lille swimmingpool i forstævnen på The Southern Belle, og havde glædet os til at se børnenes skræmte ansigter....! Sådan skulle det dog ikke gå - vor bådfører var så febrilsk at bæstet undslap, da han skulle samle den op i båden med det store net. Tilbage på skibet havde han travlt med at forklare sine kollegaer om disse to småtossede fiskermænd og deres meriter. Vi andre gik om bord i aftensmåltidet og nød livet på skibet, med levende musik fra skibets eget jazzband, og glimrende mad, selvom det ikke blev til krokodillesteak i den omgang!

 

 

LAKE VICTORIA & NILEN

Mens Lake Kariba er en kunstig opdæmmet sø, så er Lake Victoria til gengæld en vaskeægte indsø, som fodres af forskellige kildevæld og floder i det østlige Uganda. Det første syn af den mægtige sø får man allerede når flyet lægger an til landing i Entebbe Lufthavn, som ligger lige op ad søbredden. Her findes også godt fiskeri - mest efter Tilapias - og endda nogle særdeles velvoksne eksemplarer, men også efter Nile Perch - det man på dansk kalder Victoria Bass. De kan blive op til 100 kg. Den størrelse fanger man dog kun sjældent i selve søen, men derimod i Nilen, som netop udspringer fra Lake Victoria ved byen Jinja (Source of the Nile) og bevæger sig 6.400 km op igennem Afrika mod Middelhavet. Ved et enkelt punkt snører floden sig sammen til de betagende Murchison Falls, og her i bassinet under faldene, træffer man på giganterne, som fiskes med levende agn. Det rummer til gengæld andre farer, da fiskeørnene har for vane at angribe agnen og flyve væk med den! Jeg var heldig at få en dejlig billedserie af et sådant angreb - næsten hele turen værd!

 

 

Man skal med andre ord ikke forklejne ferskvandsfiskeriet i Afrika - det rummer udfordringer og spænding, men det rummer især natur- og dyreoplevelser i særklasse. Næste artikel om fiskeoplevelser i Afrika tager læserne ud til Atlanterhavet og Det Indiske Ocean - en helt anden historie, hvor fiskene kan blive så store at man bliver spændt fast til båden for ikke at ryge udenbords!

 

 

 

Vi vil i det kommende år udvikle flere muligheder for lystfiskeri i Sydafrika, men højdepunktet bliver nok stadigvæk fisketurene på vore Safari Cruises på Lake Kariba, hvor der hver dag er specielle motorbåde som tager ud med lystfiskere. Alt er inkl. - grej og madding, og foruden de spændende Tigerfish som ses på disse billeder, kan der også fiskes Kariba Bream, som fanges på krog med orm.

 


 

Mange gæster på Safari Cruise fisker fra de små motorbåde som udgår fra bagstævnen. Det er mest de krigeriske Tigerfish som er byttet, men det er også muligt at fiske efter den lidt mere fredelige Kariba Bream eller mere usædvanlige arter som Cornish Jack (nederst th). Alle disse fiskeaktiviteter er inkl. i opholdet og skibet supplerer både grej og madding.

The Southern Belle - vor base under fisketurene på Lake Kariba


Vor manager med en "pæn tigerfish"!


"Bossens" var dog en del større!

Fiskeri ved Lake Victoria og Nilen i Uganda

Lad os sammensætte en spændende fiskesafari i Uganda - enten med
base på Bulago Island Lodge i Lake Victoria ved Ækvator eller på
Nile River Lodge ved Murchison's Falls.

Fiskeri ved Det Indiske Ocean ved Mozambique


Dybhavsfiskeri ved Det Indiske Ocean baserer vi på den velorganiserede luksus lodge Benguerra Island Lodge. Her er morgendagens høst -
1 kingfish - 1 yellow fin tun - 5 king makrel


Højdepunktet på en sådan fisketur må dog blive sailfish (spydfisk) og marlin - sidstnævnte kræver leje af specialudstyr og en god portion tålmodighed men vi var så heldige at få to flotte spydfisk kroget på en gang


Kingfish er et eftertragtet bytte under dybhavsfiskeri


Kongemakrel fangede vi adskillige af


Og her er turens bedste gulfinnede tunfisk - ca. 10 kg.


 Fra vores tur i 2005. Her en Queen makrel.


 Så er der hvis bid igen !!


 Og denne gang lykkedes det også at fange havets gedde
- ikke mindre end 3 stk. barracuda!


 Vi havde også en fin "fight" med en haj.

Besøg Benguerra Island Lodge

LAKE ST. LUCIA


Vor seneste ekspedition gik til Det Indiske Ocean ved Lake St. Lucia
- et besøg som vi først måtte udsætte pga stormvej, derefter på grund
af sidste-øjebliks jagtkunder, men tredje gang er som bekendt
lykkens gang!

Man sejler ud fra ferskvandslagunen ved Lake St. Lucia, hvor man
skal tage sig i agt for både flodheste, krokodiller og hajer, men efter
en lidt spændende tur gennem den snævre kanal, befinder man sig
på det åbne hav. Vi var heldige med vejret begge dage.


Vor vært var Bruce fra IgwalaGwala Guesthouse, og den ene dag tog vi naturligvis
værten med på fisketuren, og han fangede en flot klippetorsk (rock cod)


Selvom årstiden ikke var den bedste til egentlig fiskeri efter havets storvildt, så havde
vi en masse fantastiske naturoplevelser - bl.a. blev vi fulgt af albatrosser med et enormt
vingefang, og hver dag iagttog vi omkring 20 hvaler i havet omkring os - se billede
herneder, hvor en hval er mærket med en rød pil!

Redningsaktion til havs!

Den mest underlige hændelse var dog da vi sejlede langs med Zululand kysten og
pludseligt så en buskbuk gå ud i havet - der er jo tale om saltvand, og det kunne hurtigt
udelukkes at adfærden skyldtes tørst. Der var heller ikke tale om at dyret kunne
se land eller nogen øer som den måtte ønske at flygte til.


Der var tale om en ung buk, og vi kunne hurtigt se at det ville gå helt galt, hvis
dyret fortsatte til havs. Derfor startede vi motorbåden og lod fiskeri være fiskeri,
og fik med råb og armbevægelser ændret dyrets retning tilbage mod kysten.


Til slut lykkedes vort forehavende og stærkt udmattet nåede buskbukken kysten.
Her kunne vi længe efter iagttage dyret, som utvivlsomt var stærkt forkommet
efter svømmeturen i de kraftige bølger.

Og så var det tid at fortsætte fiskeriet......!


Jeg har altid haft en drøm om at fange en guldmakrel - hernede kaldet Dorado, og
netop på denne tur skulle drømmen altså gå i opfyldelse!


Vor svenske assistent Arvid fangede derimod en Bonito, som vi var så formaste-
lige at anvende som madding, med det formål at fange en haj. Så heldige var vi
dog ikke, men da vi senere trak linen ind var der store tandmærker i fisken,
så ingen tvivl om at en stor rovfisk havde været på spil!


Benny fangede denne her mærkelige fisk, som vi desværre kan huske navnet på!
Måske kan nogen hjælpe os?

 


Indrømmet så kom denne tur dog mest til at stå i bundfiskeriets tegn, men det gav
også en masse interessante fangster - bl.a. de farverige tomat-klippetorsk
(tomato rock cod) - læg mærke til den store bobletunge!


Vi fangede også hver dag vor kvote af 20 rødfisk - en dejlig spisefisk, som vi lagde
på is for at tage med hjem til Pretoria.



Det var første gang at vor lille ny fisker Nicolaj var med på tur, men han ser ud til
at arve fiskegenerne fra Benny, og bagefter kunne han udpege alle de vilde dyr på
en fotosafari i Hluhluwe Game Reserve!


For booking af fisketure og overnatninger ved Lake St. Lucia
kontakt jensen@icon.co.za