Dette er afdelingen, hvor interesserede vil kunne følge og se fotos fra de seneste jagtsafarier - oftest samme aften som personalet returnerer fra bushen. Dermed gives også et godt billede af hvad der kan forventes af en jagtsafari hos Jensen Safaris, især m.h.t. til trofækvalitet og antal stykker vildt nedlagt på det opgivne antal jagtdage.

 
Så er det slut på den kommercielle del af jagtsæsonen 2016 og vi genåbner først i slutningen af marts 2017, når de klimatiske forhold igen er idelle for den helt optimale jagtoplevelse. Der er ikke mange ledige perioder tilbage, så hvis nogen af Jer har planer for 2017, så vil det være en god idé at komme ud af busken. Det er jo ikke bare jagt vil præsenterer, men en totaloplevelse med god forplejning og hyggeligt selskab. Det sætter mange af vore gæster pris på, og kommer igen og igen.
Vor assistent Kristoffer og PH-medhjælper Marcel blev et par ekstra dage ved Limpopo, og det var særdeles lønsomt. Første nedlagtede vildt var denne vandbuk.
Oryx antilopen stod højt på Kristoffer's ønskeseddel, og det fik han også opfyldt, selvom det kan være en drilagtig art at få nedlagt! En fin tyr blev det til.
En impala er man naturligvis nødt til at have med hjem!
Og minsandten om  det ikke også lykkedes at nedlægge et hulepindsvin i 11. time!
 
 
Sæsonens allersidste kommercielle jagt gik til Limpopo, hvor vi med en enkelt kunde havde en dejlig uge med masser af god pürschjagt og fine trofæer. Nu holder vi pause indtil april næste år, selvom vi har taget en enkelt jagt ind i marts måned. Det kan dog godt være at der bliver en MiniSafari i ny og næ, men principielt går vi ikke på jagt i sommerhalvåret, fordi det simpelthen er en uegnet årstid, hvor det er alt for varmt, ofte for vådt, og helt sikker altid meget sværere at opnå gode jagtlige resultater og god trofæbehandling. Dermed var det også årets sidste servering af velkomsthummer i lejren!
Selvom det var varmt i frokostpausen kunne jeg se at jægeren var utålmodig med at komme i gang, så vi tog os en lille pürsch langs med Limpopo floden, da der ofte viser sig et eller andet - selv i middagsheden. Vi var heldige at komme på skudhold af en fin impala buk, så god start til turen. Sidst på eftermiddagen fik vi på hovedterrænet en stribet gnu, efter en spændende pürsch imellem endnu flere impalaer og mange øjne der kiggede!
Næste morgen listede vi os ind på en vandbuk tyr og en stenbuk, og dermed havde vi nedlagt 4 vildtarter allerede det første døgn, men vi nåede ikke at spise brunchen, før der kom melding om endnu et interessant art!
Landejeren havde på vej ind til byen for at sælge vildtkød, set en stor nyalatyr der stod i et buskads tæt på vejen, så vi slukkede for ovnen og fik efter en kort pürsch nedlagt denne smukke nyala - nu stod den på 5 vildtarter det første døgn, men som alle ved - træerne gror ikke ind i himlen, og de følgende dage skulle vi komme til at arbejde noget mere for tingene!
Selvom oryx antilopen faktisk er en af de mest talrige arter ved Limpopo, så er det samtidigt en af de sværeste at komme på skuldhold af. Deres syn er enestående godt, og har man først set de hvide striber gennem buskadset, så er man opdaget, og kan egentlig ligeså godt pakke sammen! Denne her blev skudt på en vanvittig spændende pürsch, hvor vi kom ind på et halv hundrede meter af en flok som ikke havde opdaget os, men det var svært at få en tyr fri (vi kan ikke nedlægge køer på denne årstid, hvor mange har sat kalve) og pludseligt kommer en ko ud kun 15 meter væk og tager os i øjesyn. Vi turde næsten ikke trække vejret, men da flokken til slut spænede af sted, tøvede netop denne tyr en smule, og blev nedlagt med en fin bladkugle! Sikke en jagtoplevelse, både for kunden og jeg, for jeg lever mig mindst ligeså meget ind i jagten.
Pürschjagt på buskbuk langs med Limpopo floden hører til mine jagtlige favoritter - jeg tror jeg har guided mindst 250 i årenes løb, men aldrig selv nedlagt et trofæ! Det er et meget årvågent dyr, som ikke holder af at blotte sig, men lever i det tætte buskads langs med Limpopo floden. Hvis man presser os, må vi nok indrømme at denne buk fik et forbiskud dagen før, men hævnen var sød, da vi fik revanche den følgende dag. Meningen var at sidde på anstand ved flodbredden, men vi nåede ikke så langt - fik overrakt ViperFlex skydestokken med venstre hånd og holdt godt fast i de medbragte klapstole med højre bånd - og dér lagde den smukke buskbuk forendt!
Den næstsidste jagtdag pürschede vi 18,66 km, hvilket er noget over vort gennemsnit på 13,5 km. ved Limpopo, men lige lidt hjalp det. Vi sporede en stor elandtyr for mere end 5 km, men fik aldrig en skudchance til ham, så det kunne have endt resultatløst, hvis ikke lige vore gutter havde set en stor grå dykkerantilope stå på en åben mark nær farmejerens bolig. Det skulle den ikke have gjort, og dermed var den 8. vildtart på 5 dage i hus.
Lige indtil sidste minut var vi på jagt - var millimeter fra at nedlægge både kudutyr og eland, men det ene sorte uheld efter det andet forfulgte os - hvis det ikke var en vildfaren kuduko, så var det naboens køretøj, der pludseligt havde ærinde på området. Til gengæld var det fantastiske jagtoplevelser, og jeg var glad for at vi ikke nedlagde en mindre elandtyr, som vi et par gange var fristet til. Gør vi det, så mangler vi de store trofæer i næste sæson, og vil ikke kunne levere den kvalitet som I har set i 2016 sæsonen. En super flot parade for en førstegangs jæger i Afrika, og alle nedlagt på en sportslig facon.
 
 
Mens vi venter på årets sidste jagtkunde, har vore unge mennesker været ude for at skyde et par trofæer og lidt afskydningsvildt til nogle af de landejere vi samarbejder med. I Danmark markedsføres den slags sekundære afskydsdyr ofte som "selektionsjagt", hvilket i mine øjne er ret misvisende, da den oftest foregår på områder, hvor trofæerne for længst er skudt væk, så det er så som så med selektionen! Den slags markedsfører vi ikke - hvis vi har dyr der skal fjernes, som ikke har trofækvalitet, klarer vi det selv - det skal vore kunder ikke betale for, for det er jo ren afskydning. Denne nyala tyr er dog ikke at kimse af, men landejeren tilbød den til halv pris, og det kunne vor nye assistent ikke helt stå for.
Heller ikke buskbukken her var noget afskudsdyr, men en flot gammel buk.
Der blev også tid til lidt pjat ind imellem - en springhare (tv), et hulepindsvin og et par sortryggede sjakaler (th) blev der nedlagt ind imellem. Herunder er det en kudu ko, som blev afskudt for kød.
Hele to vortesvin og fire penselsvin blev det til i ugens løb, så landejeren fik fyldt kødlageret op, og havde fine materialer til at møde sommeren med lækre hjemmelavede pølser!
 
 
Årets næstsidste besøg ved Limpopo var med en familie, hvor nogle af medlemmerne tidligere havde været på besøg ved Limpopo Tented Camp, og det blev et godt, omend lidt kort gensyn, hvor vi var usædvanligt heldige med jagten, og ikke en eneste eftersøgning eller problem undervejs.
Den yngste jæger i familien var kun 16 år, og han lagde stærkt ud med at nedlægge en flot elandtyr på aftenpürschen - sikke en start - det var guttens allerførste stykke vildt, og det tog vist pusten lidt fra junior! For at læsse et så stort stykke vildt er det nødvendigt at have det rigtige udstyr - et elektrisk spil til at få monsteret op på bilen bagefter.
Både far og søn fik nedlagt en zebra på denne korte jagt - det kan ellers være svært, men vi var lidt heldige.
Stenbukken er det mindste stykke vildt ved Limpopo, men bestemt ikke mindre attråværdigt af den grund - vi passer godt på bestanden, og tillader kun afskydning af et enkelt eksemplar per jæger igennem sæsonen.
Et besøg ved Limpopo floden viste sig mere givtigt end ventet - vi nedlagde både en buskbuk og senere under eftersøgningen af buskbukken blev der chance til et hulepindsvin og dermed kunne vi holde en lidt usædvanlig parade.
Hele familien var med på turen til Limpopo floden ved det smukke udsigtssted, over den del af floden hvor Benny's aske blev spredt. Både far og søn havde haft Benny som guide under deres sidste besøg, så det var vemodigt at sidde på bænken og tænke på de gode stunder. I næste måed kommer Benny's forældre hertil for at fejre faderens 80 års fødselsdag, og så skal vi endnu engang igennem hele følelsesregistret, for det er svært at være ved Limpopo hele jagtsæsonen, fordi stedet rummer så mange minder.
Denne vandbuk fik vi på anstand lige før solnedgang - jeg fik det på film, så glæder mig til at redigere alt materialet fra jagtsæsonens mange besøg ved Limpopo.
Jægerens søster var med på denne pürsch og fik dermed også oplevet spændingen - det tog ret lang tid at få en stor tyr fri i en ruddel med flere tyre. ViperFlex skydestokken er nu fast inventar når vi går på pürsch, og selvom man stadigvæk skal sigte ordentligt, så optimerer denne opfindelse træfsikkerheden - ingen tvivl om det. På nuværende tidspunkt bliver mellem 80 og 90 pct. af vildtet nedlagt fra ViperFlex stokken.
Sidste stykke vildt på ønskelisten var en stribet gnu, men de viste sig ikke, og så snuppede vi en fin impala buk i stedet lige i de sidste lysstråler, når Venus viser sig på nordhimlen og snart afløses af det væld af stjerner som findes i vor verdensdel.
 
 
I weekenden var vi på en Mini-Safari på Highvelden med endnu en familie, og det åbne landskab viste sig velegnet til den korte intensive jagt, hvor vi faktisk nåede at nedlægge ikke mindre end 5 forskellige vildtarter på en enkelt dag. Starten var dog ikke for god, da vi var plaget af kraftig vind og en riffelkikkert der beklageligvis havde fået et stød, men vi tog for alvor revanche dagen efter! Vi har jo den store fordel i Sydafrika, at der ikke er nogen aldersbetingelser for jagt eller jagttegn, så hvis man blot på forhånd træner med skydningen, så er der ikke nogen hindring for at lade børn eller andre ikke-jægere deltage i jagten - vi promoverer det oven i købet med vort far/søn/datter tilbud, hvor den unge jæger kun betaler for vildt nedlagt, men deltager gratis på jagten.
Den store drøm for junior var at nedlægge en springbuk, som både er en smuk vildtart og vort nationaldyr i Sydafrika. Det lykkedes da også at finde en gammel buk med de typisk tilbagebøjede horn, og selvom springbukkene i denne del af landet ikke når op på samme størrelse som i Karoo eller slet ikke som i Kalahari, så var det alligevel et fint trofæ at tage med hjem til værelset!

Selvom man ser hundredvis af dyr i det åbne landskab er det ikke så ligetil at få nedlagt et trofædyr - vi forsøger at bruge konturerne i landskabet og lidt list med at gemme os de små grupper af træer, og netop på den facon lykkedes det at udvælge en fin hvidhalet gnu - endda en meget gammel tyr med en fin hornbase og lange ender.
Næste dyr på ønskelisten var en zebra og denne blev nedlagt med en perfekt bladkugle efter en kort, men spændende pürsch. Så ville pigerne også godt være med på billedet!
Jagten på den røde ko-antilope blev betydeligt længere, så det blev en meget spændende pürsch inden denne usædvanligt gode tyr med meget lange horn blev nedlagt.
Dagens sidste stykke vildt (troede vi!) var en fin blisbuk til junior nedlagt med en fin bladkugle på omkring 175 meters afstand, og dermed fik vi vist indviet konfirmanden, og mon ikke viser ham engang igen i fremtiden efter denne brandstart - 3 flotte trofæer på en enkelt jagtdag - den bliver svær at slå på de hjemlige jagtmarker!
På vejen hjem var der pludseligt en fin springbuk som bød sig til, og da kunden havde givet sin tilladelse, gled jeg af bilen med vor nye assistent Kristoffer, som med et velrettet skud nedlagde turens sidste stykke vildt.
Det var meget koldt ude på jagtområdet, så vi havde ild i pejsen hver aften, og overjagthunden Harald av Fjellstølen indtog naturligvis den bedste plads i sofaen foran kaminen!
 
 
Vi har i den forløbne uge tilbragt 5 døgn på jagt fra Limpopo Tented Camp - denne gang med en familie med 3 små børn, hvilket jeg nok havde nogle reservationer overfor, men det gik faktisk fint, da forældrene babysittede på skift, og børnene fik en gevaldig en på opleveren. De var både med til at forlægge og fortære noget af det nedlagte vildt. Fruen lagde stærkt ud med at nedlægge en stribet gnutyr på pürsch på ankomstdagen - læg mærke til fuldmånen i baggrunden - ikke det bedste for jagt ved Limpopo, fordi især bladædende antiloper fouragerer om natten, og de fleste dyr drikker også i løbet af natten, og er derfor mindre synlige om dagen.
Fruens held ville ingen ende tage, og den næste vildtart blev en smuk impala buk - nedlagt med en perfekt bladkugle. Husbond havde endnu ikke fået chance til noget!
Næste morgen tog vi dog revanche og fik gang i jagten med nedlæggelsen af en nyalatyr, og derefter vendte lykken i særdeleshed.
Mens vi var med fruen på jagt lykkedes det husbond at nedlægge en fin vortesvine orne nede ved Limpopo floden, og her er hele familien foreviget med det flotte trofæ.
Til aften lykkedes det at nedlægge en eland - selvom den fik en fin kugle stod den en smule skråt i skudøjeblikket og ramte forbi de mest vitale dele. Derfor blev det til en timelang eftersøgning (ikke den første i denne sæson på eland!), hvorefter jægeren dog selv kunne nedlægge tyren endeligt med en fin halskugle. Når enden er god, er alting som bekendt godt, og jægeren fik set kvaliteten af vort sporingsarbejde og den indsats der gøres for at finde hvert eneste påskudte dyr.
Fruen slog den følgende morgen til igen med nedlæggelsen af en fin oryxtyr på en meget spændende pürsch. De er meget sky dyr, og svære at komme i nærheden af, da de har et ualmindeligt godt øjensyn. Under en pürsch fandt vi denne lille oryxkalv, som var blevet lagt "dæk" af koen - viste os hvor vigtigt det er ikke at nedlægge køer efter 1. juli, da oryx antiloperne sætter kalve meget tidligt på sæsonen.
Den mandlige jæger fik efter morgenens babysitting også fart på, først med nedlæggelsen af en rød koantilope efter en kort pürsch på vejen ud til aftenens ekspedition, hvor vi senere ved solnedgang fik den vandbuk, som stod øverst på ønskesedlen.
Den sidste morgen var heldet virkeligt med fruen, da det lykkedes at nedlægge både en grå dykkerantilope og en stenbuk på en og samme pürsch. Det er faktisk aldrig sket før, og de lå forendt med kun 50 meters afstand. Det her var fruens jagtdebut, så der er grund til at være tilfreds med indsatsen!
Dermed kunne vi holde en lille parade med ikke mindre end 10 vildtarter inden turen gik tilbage mod vort gæstehus i Pretoria for nye eventyr.
 
 
Så har vi overstået endnu en jagt ved Limpopo Tented Camp - denne gang var hovedformålet en eland antilope plus et bredt udvalgt af andre arter. Første stykke vildt nedlagt var en meget fin impala - et par tommer inde i rekordbogen, så den var velkommen, selvom jægeren allerede tidligere havde nedlagt denne vildtart.
Fruen ville gerne nedlægge en vandbuk, og det lykkedes allerede på anden jagtdag, men da tyren til højre nogle dage senere bød sig til, blev fristelsen for stor, og husbond slog til og nedlagde også denne tyr med en fin bladkugle.
Det var ligeledes svært at stå for fristelsen, da denne gamle orne med en slidt arbejdstand lod sig vise ved den grågrønne, grumsede Limpopo flod! Senere nedlagde jægeren også den grå dykkerantilope herunder på en aftenpürsch langs floden.
Allerøverst på ønskesedlen stod som sagt eland antilopen, som jægeren havde forsøgt at nedlægge på to foregående safarier i hhv. Namibia og Zululand. Vi var enige om at det skulle være en gammel tyr med brunt pandehår, og efter en helt vanvittig spændende pürsch lykkedes det da også på fjerdedagen, og glæden var stor. Spænding fik vi dog nok af, da den ellers perfekte bladkugle tog rørknoglen i forboven, og det var vor schweisshund Harald der fik standset tyren, så vi kunne give fangstskud. Glæden ville ingen ende tage - det her var et pragteksemplar af en eland, og i taknemmelighed fik jeg om aftenen overrakt denne flotte håndlavede jagtkniv med eland motiv!
En anden vildtart som stod højt på ønskesedlen var buskbukken, og efter et par mislykkede forsøg, lykkedes det også at nedlægge denne på en pürsch langs med Limpopo floden på femtedagen. Ikke helt i samme klasse som bukken i weekenden forinden, men stadigvæk et fint udvokset eksemplar, som vi kun kunne glæde os over.
Nu manglede vi kun en enkelt vildtart stenbukken, men træerne gror som bekendt sjældent ind i himlen, og dette sidste ønske lykkedes det ikke at indfri, selvom der vist var en enkelt stor buk der fik en lille hilsen med! Harald av Fjellstølen, vor Bayerske bjergschweisshund, mener selv at han er jagtens midtpunkt, og lever så meget med, at den sjældent orker at overvære hele middagen om aften! Den er særligt gode venner med vor medhjælper Marcel, som kommer fra New Zealand.
Dagens bedste tidspunkt er i skumringen, hvor vi kommer hjem til et lejrbål og den traditionelle servering af "Sundowner Drinks"! Her kan vi fundere over dagens begivenheder, og næsten hver aften laver vi barbeque på gløderne. Vi har jaget dette jagtområde i 30 år nu, og det hele startede som en kvægfarm med nogle få vildtarter, men senere blev husdyrene udskiftet med nye vildtarter som oryx, eland, hartebeest, zebra, nyala og sabelantiloper, så der i dag eksisterer et enestående økosystem, hvor også rovvildtbestanden er steget i takt med den generelle vildtbestand. Når man kritiserer trofæjagt, så glemmer man at netop kommercialiseringen af vildtet i Sydafrika har fået bestanden af vildt på privat jord til at stige fra 490.000 i 1980 til næsten 19 millioner i 2016. Det er en succeshistorie uden lige, men blot en skam at industrien fortsat er plaget af useriøse og uærlige elementer, som sætter pengene højere end jagten og tilbyder alverdens spøjse farvevarianter og dåseløver udsat på bestilling. Det har vi jo slet ikke behov for i dette dejlige jagtland. Størsteparten af vor jagt ved Limpopo foregår som pürsch, hvor vi i gennemsnit går til fods ca. 13 km. dagligt. Jagten kan dog tilpasses gæster med ringere kondi, og vil så i højere grad blive gennemført som anstandsjagt.
Vor velopdragne overjagthund Harald tigger naturligvis ikke ved bordet, men de snacks som serveres med aftenens G&T smager nu godt, selvom biltong er mere populært end de franske kartofler!
 
 
Denne korte jagt ved Limpopo var lidt speciel, fordi vi skulle lave reklamefotos for en kendt dansk producent af jagtbeklædning. Af samme grund kan vi ikke vise billederne af aktørerne, da de nye modeller først præsenteres i 2017 kataloget. Man ønskede ikke blot at tage modelfotos, men også aktive jagtscener, og det lykkedes over alt forventning, da vi netop nedlagde de to ønskede arter - en oryx tyr og en buskbuk på pürsch ved Limpopo floden. Nu venter vi spændt på at se det færdige resultat i kataloget.
Vi startede sidst på eftermiddagen med en to timers pürsch langs med Limpopo floden, og blev da også snydt af et par at de vakse buskbukke, som hører til de sværeste dyr at jage i bushen. Dels fordi de lever i tæt busk (heraf navnet!), men også fordi deres sanser og skyhed er over middel. Efter en god times tid med megen spænding fik jeg øje på en buskbuk, hvor kun kroppen og bagbenene var synlige, men han var mørk i farven, hvilket tydede på en gammel buk. Jeg bragte jægeren i stilling på skydestokken og lænede mig nogle få cm. til venstre, hvor jeg kunne se hornspidsen stikke ud, så jeg gav ordren til at nedlægge dyret, og håbede på at den havde begge horn! Da vi kom hen til byttet blev vi helt chokerede - vi havde nedlagt den største buskbuk i 36 jagtsæsoner, og selvom jagtmetoden er vigtigere end resultatet, så blev det vist til en ekstra Gin & Tonic den aften i teltlejren. Forinden havde vi lavet optagelser med simuleret jagt på både kafferbøffel, sabelantiloper og andet vildt.
 
 
Gæsterne i denne uge var begge gengangere, som var taget på far/søn, eller måske var det søn/far safari ved Limpopo Tented Camp. Efter den traditionelle velkomstfrokost med hummer og udsigt over Limpopo floden startede en uges intensiv jagt med mange fine oplevelser og mange kilometers pürsch, selvom vi af hensyn til Snr. måtte indrette programmet en smule, så han hovedsageligt kunne jage på anstand.
Vi har nu høstet to rekordstore sabelantiloper ved Limpopo i denne sæson, og har endnu en tilbage, hvis nogen skulle få lyst, men ellers hedder der 2017 sæsonen, hvor vi med garanti igen skal på jagt efter disse smukke dyr.
Snr. fik her nedlagt det første vortesvin, og jeg tror den G&T blev serveret lidt tidligt på dagen, men folk i den alder må man nødvendigvis have en vis overbærenhed overfor!
Nyalaen var den næstvigtigste på Jnr's ønskeliste, men p.g.a. bl.a. fuldmånen så vi meget lidt til de bladædende arter de første dage. Denne morgen var heldet dog med os, og vi fik allerede ved solopgang nedlagt denne smukke tyr.
Harald av Fjellstølen giver sit besyv med, når den lille stenbuk skal lægges til rette på et termitbo, som præsenterer den smukt.
Denne gnu gav anledning til en længere eftersøgning, men når enden er god, er alting jo godt. De er særdeles skudstærke dyr.
Områdets højeste vindpumpe tages ofte i anvendelse når vi skal undersøge landskabet for trofædyr og evt. anskudt vildt - den har hjulpet os ofte.
Hulepindsvinet var en ekstra bonus, da den var blevet stillet af landejerens lille Jack Russel terrier, og Snr. nåede lige at nedlægge den, da den stak af fra seancen!
Snr. og jeg tog en anstandsjagt ved et vandhul i middagsheden og fik denne gamle vortesvineorne, som kom humpende på tre ben, og senere fik vi ved samme metode den grå dykkerantilope, som ellers er ret svær at få nedlagt ved Limpopo.
Den sidste eftermiddags/aften pürsch var givtig for junior, idet det ikke blot lykkedes at nedlægge to vortesvine orner, men også den buskbuk, som stod højt på ønskesedlen.
Dermed kunne vi sidste morgen melde "Jagt forbi" og holde en lille miniparade over ugens trofæer. Dejligt når far og søn kan dele så gode jagtoplevelser sammen.
 
 
Vi har tilbragt endnu en uge ved Limpopo Tented Camp med en dansk jæger, som nedlagde ikke mindre end 7 vildtarter på 5 døgn. Vi kom dog langt fra sovende til udbyttet - gennemsnitligt omkring 15 km. pürschjagt i døgnet, så fødderne var ind imellem lidt ømme. Vor kunde oplevede for første gang at jage med den fantastiske skydestok ViperFlex Journey, som nu er blevet en fast bestanddel når vi går på pürschjagt. Den giver et meget godt anlæg - især ved hurtigere skud på længere afstande.
Det blev ikke til nogen skudchancer overhovedet på ankomstdagen, hvor der både var regn og blæst, men til gengæld gav det os fine muligheder for at spore i de følgende par dage, og første stykke vildt nedlagt på andendagen var en stribet gnu.
Her får en nedlagt zebra en lille morgensang fra Harald!
Impalaerne er i brunst lige nu, og ikke særligt intelligente på denne her årstid, så vi kom forholdsvis let til nedlæggelsen af denne art.
Vi kom ikke sovende til vandbukken, men til slut var jægeren heldig at træffe den ved et vandhul, og kunne dermed tilføje endnu et dejligt trofæ.
Dagen forinden havde vi set en kæmpe elandtyr springe ind i tæt bush, og jeg fulgte dette spor for 5½ km. igennem bushen, uden nogensinde at få en skudchance, så stor var glæden da vi den følgende dag på eftermiddagspürschen fik nedlagt den flotte tyr. Man kan godt nedlægge en eland med længere horn, men de helt gamle tyre har det smukke sort/brune opretstående pandehår og meget tykkere horn end yngre tyre.
Oryx antilopen (gemsbuck) var den vildtart vi kom til at arbejde hårdest for at høste, men efter mange kilometers pürsch snød vi en flok, der godt nok havde set os, men lige skulle kigge en ekstra gang på os, og det var ikke heldigt for denne her!
Harald i aktion ved Limpopo floden, hvor den syvende og sidste vildtart blev nedlagt på afrejsedagen - så var vi klar til en tidlig afgang mod Pretoria for redigering af billeder etc.
Harald av Fjellstølen - vor Bayerske Bjergschweisshund - havde en fantastisk uge og er efterhånden blevet meget jagtivrig. Det var ikke meningen at han skulle have været sat på oryx antilopen, som kan være meget farlig for hunde, men da bilen holdt parkeret 500 meter væk, sprang han ganske enkelt ud af vinduet, og da han kom frem til skudstedet tog det mindre end et minut, før vi hørte ham halse ved det (heldigvis!!!) forendte dyr!
 
 
I den forløbne uge har vi været tilbage ved Limpopo Tented Camp for en meget succesfuld 5-dages jagt, hvor vi for første gang afskød en sabelantilope på området. Det er frugten af mange års fredning, som vi nu kan høste, og der skal jages endnu en tyr senere på måneder, og herefter vil der være ca. 3 tyre til rådighed hver sæson. Hele seancen blev filmet, men da vi allerede mandag morgen er tilbage ved Limpopo bliver det først i slutningen af måneden. Indtil da må I nøjes med billederne af ugens smukke trofæer! Ikke mindre end 11 vildtarter blev det til på 5-dages safarien!
Vor Bayerske Bjergschweisshund "Harald av Fjellstølen" havde en god uge - han er nu blevet særdeles jagttosset, og ryster over hele kroppen, når der lyder et skud inde fra bushen. Da jagten foregår til fods som pürsch (vi aflægger ca. en halv snes km. til fods dagligt, med de kunder som har kondi hertil), kan vi af gode grunde ikke tage hunden med på jagt, men når vi kalder jagtvognen ind, er han klar, og hjælper os nu meget, fordi han ikke blot kan assistere med anskudte dyr, men også hurtigt lokalisere forendt vildt. Det gjorde han to gange på hhv. vortesvinet herover, og impalaen nederst. Han er 100 pct. "Totverbeller" og kalder os til, når han har fundet det forendte dyr.
Vi var et par gange på anstand ved vandhuller ved solnedgang - vandbukkene på billedet i midten var dog for unge, men vi nedlagde en sortrygget sjakal, og den følgende dag fik vi også en smuk vandbukke tyr som vist på billedet herunder.
En stribet gnu faldt på morgenpürschen - efter min mening et stykke undervurderet vildt - man kalder den også en "fattigmandsbøffel", fordi den ikke koster så meget og trods alt minder lidt om kafferbøflen.
Den lille stenbuk faldt på en aftenpürsch lige før det sidste lys forsvandt.
Nyala tyren stod højt på ønskelisten, og den spottede vi på lang afstand lige efter solopgang den følgende morgen, og fik den nedlagt efter en ret kort pürsch. Læg mærke til skydestokken i baggrunden - den dansk fabrikerede ViperFlex Journey - vi har nu ikke mindre end 3 ViperFlex skydestokke til rådighed for vore gæster, og det sikrer det bedste mulige anlæg - især når vi pürscher til fods og skyder på lidt længere hold.
Den sidste aftenpürch gav pote efter en lidt død jagtdag med et par sure uheld - i det sidste aftenlys fik vi øje på en enlig zebrahingst der græssede i en lysning, og få minutter senere var den nedlagt med en perfekt kugle, og vi nåede lige at snuppe et par billeder i det sidste lys.
I morges faldt en af de sidste arter på ønskelisten - en oryx. Det har været tæt på mange gange i ugens løb, men de smarte dyr snød os gang på gang, indtil en halv time før den sidste morgenbrunch, så stor var glæden over at tilføje denne vildtart inden returfarten.
 
 
Den seneste jagt er faktisk også en lille solstrålehistorie, fordi det viser at man med langsigtet naturbeskyttelse kan opnå gode resultater. Jeg har jagtet på dette område, som hovedsageligt er friland, i de seneste 32 år, og for 26 år siden fik jeg ejeren til at foretage en udsætning af almindelig rørbuk (common reedbuck), som havde været udryddet siden 1928, hvor hans ejerens afdøde far nedlagde det sidste eksemplar på farmen. Den hænger i den hyggelige jagthytte på området. Begyndelsen var træg - vi så ikke rigtigt noget til dyrene, selvom ejeren påstod at der nok efterhånden var en del. For tre år siden ansøgte man om et par licenser, men fik afslag, da myndighederne ikke var overbevist om at der fandtes en bæredygtig bestand, men i 2015 sæsonen fik vi for første gang lov til at nedlægge 2 rørbukke, og i år var vi blevet beriget med hele 3 licenser, som vi udnyttede allerede på første jagtdag! Den første buk blev nedlagt i langt græs, og var i absolut rekordklasse. Se en lille film fra safarien herunder:
 

 
Traditionen tro serverede vi hummer den første dag i campen - vi havde kogt hummere til hele jagtsæsonen nogle dage forinden hjemme i køkkenet. Vor nuværende hjælper Marcel (tv), som kommer fra New Zealand og den afgående assistent Mikkel (th), som nu er rejst hjem, hjalp til i køkkenet.
Bukken herover er helt oppe imellem nok de 20 største rørbukke nogensinde nedlagt - viser blot hvad 26 års fredning kan udrette! De to andre bukke haltede ikke langt bagefter, og var begge gamle udvoksede bukke. Vi så en mængde flere bukke, så det tyder godt for 2017 sæsonen, hvor vi helt sikkert vender tilbage. Den vildtart står på listen hos mange af vore gengangere.
Ved solnedgang lykkedes det at nedlægge yderligere to rørbukke, og dermed var rekorden nået for 3 rørbukke nedlagt på en enkelt jagtdag.
Her har vi nedlagt en rød ko-antilope med et perfekt skud.
Denne nyala tyr bød sig til på toppen af en bakke med et stejlt klippeparti forneden, så min første tanke var da også hvordan pokker vi nogenlunde skulle få den ud. Det kostede blod, sved og tårer, men ned kom den da til slut!
Til slut kunne vi lave en pænere opstilling af nyalaen.
Zebraerne kan godt være vanskelige i bjergene, men denne dag havde de været lidt uforsigtige og begivet sig ud i det åbne græsland, og her fra det en smal sag af få et par på kornet.
En af vore gæster havde fødselsdag denne dag, og da vi stod op om morgenen så vi denne smukke vandbuk stå i lavlandet udenfor lodgen. Den var forsøgt pürschet et par dage forinden, men uden held. Denne gang gik det bedre, og vi spurtede ind til morgenmaden og kørte mod et nærliggende vildtreservat, hvor vi fik nedlagt en hvidhalet gnu!
Blisbukkene lever på store åbne græsstrækninger og kan være svære at komme i nærheden af, men vi fik da nedlagt to af slagsen.
Harald fik oplevet mange spændende ting på denne safari - vi så de blå traner (Sydafrika's nationalfugl) komme trækkende forbi, og stor var forbavselsen hos hunden, da en nilgås faldte ned fra himlen! Der blev også nedlagt en grå dykkerantilope og sidste aften et hulepindsvin. Mættet af oplevelser kørte vi mod lufthavnen - næste træf er i Gobi ørkenen i Mongoliet i november måned, så det blev et "på gensyn" og tak for besøget!
 
 
Denne dag hankede vi op i jagthunden Harald og tog vor assistent Mikkel med på en jagt, som endte med at blive ret så uforglemmelig for ham. Han returnerer til Danmark i slutningen af maj, så det kører på sidste vers, og han havde stadigvæk nogle ønsker som ikke var blevet indfriede. Da dagen var omme lå der fire smukke trofæer på paraden!
Det første stykke vildt var en vandbuk, som allerede var på vej væk fra os, men Mikkel holdt sig klar med ViperFlex Journey skydestokken og min gamle 8x57 JS, og da den kiggede skråt tilbage bad jeg Mikkel om at sige 20 cm. bag ved bladet. Kuglen gik en smule højt, og tyren forendte da også lige på stedet. En god start til Mikkel's sidste jagtdag!
Efter afleveringen af vandbukken ved slagtehuset besluttede vi at kigge i et mere åbent område efter rød ko-antilope. Det er en lidt mindre kompliceret art, og i løbet af blot en halv times tid havde vi nedlagt en fin tyr.
Efter denne bragende gode morgen besluttede vi at pürsche langs et vådområde - en såkaldt "vlei", og efter kun et par hundrede meter fik vi øje på denne orne i kanten af sivene - den fik en ren bladkugle og løb kun 20 meter før den forendte. Jagthunden Harald av Fjellstølen var glad - det er og bliver hans favoritvildt!
Kuduen stod allerøverst på ønskesedlen, og vi så mange mindre tyre denne dag, og også en enkelt meget stor, som stak af, men i de allersidste lysstråler lykkedes det at nedlægge denne tyr med et perfekt skud spidst på, som droppede tyren på stedet, og det var rart, for i det lys ville det ikke være nemt at gå på schweiss spor.
Vi "legede" lidt med ViperFlex Journey skydestokken, men bare rolig, giraffen lever endnu. Til gengæld fik Mikkel tidligere yderligere 3 arter med hjem til samlingen - en springbuk (herover th.) og nedenfor en impala buk i regnvejret og en oryxtyr ved Limpopo.
 
 
De sidste fem døgn er blevet tilbragt med tre jægere ved Limpopo Tented Camp - heraf far/søn, hvor sønnen aldrig før havde nedlagt et stykke vildt! Vi nyder vor splinternye Toyota Hilux 4x4 model, som har 6 gear fremad og meget lydløs og diskret, når vi bliver sat af på pürsch morgen og aften. Den er tillige udstyret med et kraftigt hejsespil, som kan læsse dyr så store som elandtyre. Det hjælper os meget ude i felten, når bilen skal afhente vildt nedlagt på vanskelige steder i bushen. Se en lille film fra ugens jagt herunder:
 

 
Det første stykke vildt var en af de allermest svære arter - en buskbuk på pürsch langs med Limpopo floden - der findes næsten ikke nogen bedre jagtform end denne! Jeg elsker personligt denne jagt, fordi man oplever så meget på gåturene - udover lige buskbukke er det alt fra krokodiller til vortesvin og farvestrålende fugle, og sågar kvælerslanger, hvis hovedføde udgøres af netop buskbukke.
Denne jæger var på besøg på en far/datter safari for et par år siden, og derfor var det nye arter på ønskesedlen denne gang - herunder vandbukken. Vi har større trofæer på terrænet, men en dejlig situation på pürschen og lidt dårligt vejr de første par dage gjorde at kunden besluttede at en fugl i hånden trods alt var bedre end ti på taget! Harald fik lov til at "finde" denne tyr, da vi vidste at skuddet sad perfekt. Den havde gået ca. 120 meter, og det tog kun et halvt minus før Harald av Fjellstølen - vor Bayerske Bjergschweisshund gav standhals, og det var vi glade for - en dejlig egenskab hos en jagthund der anvendes i den tætte bush, hvor man ikke altid kan følge med i hundens bevægelser.
Nyala var også højt på ønskelisten, og vi har ikke været forvænte med at møde dem på denne årstid, hvor bushen endnu er ganske grøn. Dagen var mislykkedes det at nedlægge denne smukke tyr med et flot udlæg, men vi fik revanche tidligt den følgende morgen!
Harald er ikke nogen stille hund, og er ved at udvikle sig til en ægte "Totverbeller", hvilket nok skal give ham et par ekstra kødben i tiden fremover. Her er det en grå dykkerantilope der får en verbal hilsen med på vejen! Denne jæger havde faktisk kun en impala og en zebra på ønskesedlen, men blev "revet med", da dykkerantilopen pludseligt dukkede op!
Vi fik denne fine impala buk på anstand, og Harald av Fjellstølen brød da også ud i fuld koncert ved den nedlagte buk!
Sønnike derimod havde kun en enkelt art på ønskesedlen, og det er kompliceret - især når det er den sky oryx, som ikke just står og venter på at en mindre erfaren jæger trykker af! Derfor var det først på tredje jagtdag at det lykkedes at få en reel skudchance.
Også Snr's zebra gav os en udfordring, og det var først den sidste aften at vi kunne lukke bogen og melde fuldt hus for far og søn på denne safari.
 
 

Vi har været på en Minisafari ved Bushveld West, og startede med at nedlægge en sortrygget sjakal, men gennemførte også vor traditionelle drivjagts såt på stedet. Denne gang blev der nedlagt både en zebra og en impala - se mere på filmen herunder:

 


 

 
 

Jagten på hjortevildt har efterhånden bragt mig til fjerne områder af kloden, og denne gang gjalt det jagten på sambar hjorten, som er en af verdens største hjortevildtarter i kropsstørrelse, omend geviret minder mere om rusa hjorten end kronhjorten. Den stammer fra Indien, men blev ligesom mange andre hjortevildtarter indført til New Zealand i den 18. århundrede. Sambar hjorten kom dertil i 1875 fra Ceylon, og findes udbredt på nordøens sydvestlige hjørne. De fleste nedlægges desværre på små hjortefarme, men der findes dog en fritstående bestand, som med de rigtige kontakter er tilgængelige for jagt. Se YouTube filmen fra turen her:
 


 

På vej ud til jagtområdet kørte vi igennem byen Dannevirke, som tydeligvis har et skandinavisk baggrund - her lykkedes det os at sikre en livsvigtig forsyning af Tanqueray Gin til jagtturen.
Mine guider var Bob og Marcell - sidstnævnte arbejdede sidste vinter for mig i Sydafrika, og efter 2 dages flyvning fra Sydafrika gik det direkte afsted mod jagtområdet allerede på ankomstdagen. Jagt på sambar er meget vejrbetinget - det sker helt på dyrenes vilkår, da de lever i meget tæt bush, og i dårligt vejr ser man ganske enkelt ikke noget til disse dyr. Heldet var dog med os - den første aften var badet i solskin, men vejrudsigten for de følgende dage var ikke for god, så vi var klar over at det var bedst at udnytte den første chance, når og hvis den kom. Den første aften så vi omkring 25 dyr, heraf 6 hjorte, men ingen af dem var store nok til afskydning, og det gjaldt for alle dyrene at vi kun så dem i korte perioder, når de passerede et åbent område i bushen, og alle på meget lang afstand.
Den følgende morgen fik vi hjælp at landejeren og hans søn, som holdt øje med det område hvor vi havde tilbragt den foregående eftermiddag. Vi så kun et eneste dyr, men det var til gengæld den udvoksede hjort, som vi havde håbet på at møde. Billedet herover er et "screenshot" fra video optagelserne, som i nær fremtid bliver redigeret. Marcell fik nogle fantastiske optagelser af skudøjeblikket - bl.a. fordi vi havde hjorten i forholdsvis åbent terræn på den modsatte bjergside - kun ca. 120 meter fra vort opholdssted.
Disse billeder viser hvor hjorten faldt - skuddet sad lige bag ved forbenet, hvilket jeg valgte pga den tætte bush. Kaliberet var 375 HH Magnum, og den kan jo nok gå igennem nogle kviste uden den store påvirkning. Det tog os godt en time at kravle op til hjorten, og yderligere en halv time hårdt arbejde at få den lagt pænt op til fotografering.
Glæden var stor, da vi nåede frem, og sikke et smukt dyr, som mere end opfyldte min drømme om et sambar trofæ. Klokken var kun 9 om morgenen, og vi havde god tid til at nyde den nedlagte hjort, og klippe os fri af det meget tætte buskads!
Jeg skinner altid selv hovedskindene fra nedlagte dyr, når jeg er på rejse i udlandet, men bagefter tog Bob rygstrenge og køller, og dermed var der læs på rygsækkene. Jeg bar selv hovedet, hvilket gav mig rimelige udfordringer, når den skulle bugseres igennem det tætte buskads, som visse steder næsten er uigennemtrængeligt.
Bob slapper af ovenpå strabadserne med at bære kød og trofæer ud fra bushen - labrador tæven Jessie følger ham overalt - også på ATV'en. Det var ikke lykkedes os at få radiokontakt med farmeren og hans søn, men da vi omsider havde fået bjerget trofæ og kød, dukkede sønnen op med endnu en ATV, og det var meget handy for transporten.
Med det jagtheld var der pludseligt tid til overs - jeg havde afsat 5 jagtdage til denne normalt vanskelige vildtart, og mit ønske om at opleve sydøen kunne gå i opfyldelse. Vi returnerede til Napier, hvor jeg fik fat i en lille lejevogn fra "Rent-a-Dent" og så gik turen mod Wellington, hvor en færgebillet til Picton blev bestilt til næste morgen. På havnen ventede adskillige jægere, for den meste jagt i New Zealand foregår faktisk dernede.
Det blev en smuk sejltur over Cook strædet, som ellers kan være en strækning med høj søgang, så jeg nød turen ude på fordækket, og kunne efter 3½ times sejlads stævne ind til havnebyen Picton på sydøen.
Her ventede en køretur ad Queen Charlotte Drive gennem de mest fantastiske landskaber, og jeg måtte gøre holdt mange gange for at nyde udsigten og lave nogle filmoptagelser.
Efter en smuk køretur ned langs østkysten (hvor jeg stiftede bekendtskab med mit livs dyreste hummere!) endte jeg i Christchurch, hvor jeg besøgte min kollage Per Agerlund Jacobsen - en frisk ung gut, som lever eventyret på New Zealand, og ikke blot fungerer som professionel jæger, men også som udlejer af udstyr til de mange unge danskere der i disse år begiver sig på jagt i New Zealand på egen hånd. Her foreviget sammen med assistenten Nicolaj Brun fra Thy og hans nærmest verdensberømte hund "Andy"! Iflg. Per befinder der sig p.t. omkring 75 unge danskere på jagt i New Zealand - mange inspireret af de foredrag, som den gamle Ugens Rapport redaktør Freddy Wulff har holdt rundt omkring i Danmark i de seneste to år. Det har for alvor tændt interessen blandt de unge eventyrlystne, fordi det nok er det sidste sted i verden, hvor man kan gå helt gratis på jagt på "public land", selvom der er visse praktiske og klimatiske udfordringer!
Fra Christchurch gik turen nordpå gennem smukke bjerglandskaber, og mange fotostops undervejs. Naturen er barsk i New Zealand, og ikke mindst indbyggerne i Christchurch har gået meget igennem med hyppige jordskælv - Per's smukt beliggende hus var hårdt ramt, og han har brugt mange kræfter på at istandsætte det efter omfattende skader.
Turen gennem Arthur's Pass var meget smuk - et fantastisk bygningsværk at føre en vej igennem dette uvejsomme landskab. Maksimum hastighed på New Zealand er 100 km/timen, og det er faktisk tilstrækkeligt, da der ikke er mange lige vejstrækninger - de fleste veje snor sig omkring bjerge og vandløb!
Grønne marker med malkekøer og får ser man overalt på New Zealand - det passer ind i naturen, og dejligt at se intensiv landbrugsdrift og fri natur trives side om side. Landet har en kæmpe eksport af mejerivarer, frugt og grøntsager.
Fra bjergene gik turen mod vestkysten, med første overnatning ved Greymouth.
Disse smukke irisblomster pryder mange rabatter i New Zealand, men ved nærmere efterforskning viser det sig Gudhjælpemig at de stammer fra Sydafrika, og i dag opfattes Montretia'en som en snylter på lighed mod de farverige "Cosmos" i Sydafrika, som kom hertil fra New Zealand med hestefoder under anden verdenskrig - den plante viser sig til gengæld at stamme fra Mexico!
På vejen til Westport langs med vestkysten nåede jeg også at besøge de berømte "Pancake Rocks" ved kysten - det ene sted smukkere end det andet.
Der blev også lejlighed til en afstikker mod Cape Foulwind for at se kolonien af søløver.
Hjorteavl er meget udbredt i New Zealand - det må siges i nogen grad at være medaljens bagside, når disse tamme hjorte opdrættes med stambog og udbydes til aflivning, for jagt kan man ikke kalde det. De fleste hjorte opdrættes dog for salg af de endnu ikke udviklede gevirer, som saves af og sælges til medicinsk brug i Kina, mens de stadigvæk er i bast. Lidt kedeligt at se de prægtige hjorte uden gevirer, og en skam at et så fantastisk jagtland udbyder sådanne dyr til jagt - helt på samme niveau, som når nogle af vore kollegaer i Sydafrika tilbyder aflivning af dåseløver og diverse dyr fra Zoologiske haver. Det er jo slet ikke nødvendigt, men en konsekvens af grådige uetiske operatører og - skal det nødvendigvis tilføjes - en del jægere med en større pengepung end jagtmoral!
Da jeg passerede gennem Murchison, erindrede jeg at have haft bestyrerparret fra en danskejet farm på besøg, og jeg fandt dem også langt ude af en grusvej. Der var dog ingen hjemme, men jeg anbragte en diskret hilsen i form af to firma kasketter på dørhåndtaget. Huset stod helt åbent - på New Zealand låser man ikke dørene på landet - ganske som i de gode gamle dage i Thy!
Efter en overnatning i Picton gik turen tilbage mod Wellington og nordøen. På den sydgående færge lykkedes det mig at anvende 6 forskellige sprog, inkl. Afrikaans, men denne dag mødte jeg en hyggelig dansker fra Auckland, Jan Thomsen, som godt nok var født og opvokset på New Zealand, men stadigvæk talte et udmærket dansk. Det var en god oplevelse, og vi fik en hyggelig snak under overfarten.
Ruten besejles bl.a. med aflagte danske færger fra Storebæltsoverfarten - dansksprogede skilte og interiør vidner om at man måske selv engang har sejlet med færgen til Djævleøen, men det er nok tvivlsomt om gubben på billedet er klar over det.
På vejen tilbage aflagde jeg besøg på kirkegårdene i Dannevirke og nærliggende Norsewood for at studere områdets skandinaviske baggrund. Jeg vil læse lidt mere op om dette fænomen, men nogle af danskerne var sømænd, og andre var vejarbejdere, som bosatte sig i området i slutningen af 1800-tallet.
Tilbage i Napier ventede der endnu en sidste jagttur på kronvildt i bjergene - en helt fantastisk oplevelse blev det, selvom dagen startede lidt surt med fire forbiere på lang afstand, men det får I at se på filmen. Vi har mistanken om at det var riflen der havde fået et stød, for alle skuddene sad en halv meter for højt, men den gode nyhed er at vi derefter blev tvunget til at kravle rundt i bjergene mellem brunsthjorte i tæt bush. Det blev en helt utrolig jagtoplevelse, og jeg fik til slut nedlagt en kronhjort på ganske kort hold.
Til slut gik det mod Lake Taupo for aflevering af trofæer til et dansk-New Zealandsk konservator par, og dermed kunne vi afslutte turen for denne gang. Næste dag fløj jeg over Lake Taupo og fik derfor sagt endnu et farvel til magiske New Zealand.
 
 
I påsken gennemførte vi endnu en safari med høje temperaturer i den meget grønne bush. Vi kom ikke sovende til resultaterne, men fik til gengæld kvalitetsjagt hele vejen igennem, for bushen er stadigvæk meget grøn og våd efter det sene regnfald ved Limpopo. Trods det, og det faktum at både hustru og børn skulle nedlægge vildt, så fik vi et godt jagtligt resultat, selvom vi godt kunne have taget et par arter mere, hvis vi ikke havde været helt så kritiske med at skyde helt udvoksede trofædyr. Den beslutning var alle parter dog glade for, og for mig var et dejligt at se endnu en dansk skytte kollega på besøg, og gøre nyt om erhvervets nuværende udfordringer og aktører!
Datteren havde en zebra øverst på ønskesedlen, og det lykkedes på en spændende pürsch. Det er bestemt ikke det letteste stykke vildt at nedlægge i området, men nu er zebra skindet i hus, og den unge jæger med rette stolt over en velplaceret kugle.
Forbavsende nok kom turen til at så i vortesvinenes tegn, selvom de jagtlige forhold ikke var optimale for denne art. Det blev til 3 orner, og kunne sagtens være blevet til fire, hvis ikke den sidste chance var blevet fravalgt. Vor bayerske bjergschweisshund Harald av Fjellstølen frydede sig, for han tager en særlig interesse i netop denne vildtart.
Minsandten om ikke fruen leverede turens største orne - og var rævestolt!
Øverst på sønnens ønskeseddel stod en kudutyr, og selvom vi ikke så meget til denne sky vildtart i den tætte bush, så lykkedes det på andendagen at få nedlagt en tyr.
Den røde ko-antilope stod slet ikke på nogen ønskelister, men da buddet kom til en fin tyr, blev den nedlagt med et velrettet skud fra kunden 8x57 JS (desværre en såkaldt Blæser, som gav betragtelige mekaniske problemer, men kalibret fejlede ikke noget!).
Jeg vil ikke påstå at bavianen er min yndlings vildtart, men de gør stor skade på både bygninger og hochstand på området, så landejeren ser gerne at der nedlægges nogle hvert år. Det blev til hele 3 handyr - især den første herover er en voksen karl!
Alle tre jægere der havde gemsbuck (oryx antilope) på ønskesedlen fik nedlagt et fint trofæ. På denne årstid snupper vi nogle få gamle køer, som har enormt flotte trofæer, men som vi ikke kan nedlægge på andre årstider, da de sætter kalve ret tidligt på vinteren.
Den sidste oryx var til gengæld en tyr med kortere, men tykkere horn, og den gav jægeren lejlighed til at se et stykke fint sporarbejde, da den med en ellers fin kugle på bladet tog på farten, og først blev nedlagt et par km. fra skudstedet. Det var en spændende oplevelse, og når enden er god, er alting jo godt.
 
 
Jagtsafarier i sommermånederne er ikke noget vi er så begejstrede for, men når gamle gengangere kommer på besøg, og især i dette tilfælde ønsker at holde 80 års fødselsdag i Sydafrika, så rykker vi naturligvis ud, selvom bushen er grøn og ofte våd, og jagten en del sværere end i jagtsæsonen marts-september. På ønskesedlen var en zebra, og den fik vi på en snedig pürsch på andendagen, og så et vortesvin som bonus.
 
 
Sæsonens første kommercielle jagtsafari gik til Limpopo Tented Camp - også med en genganger der denne gang ønskede at jage nyala og vandbuk. Førstnævnte lykkedes, trods den tætte grønne bush på årstiden, og vi så mange vandbukke, men de snød os hver gang, og dem må vi tage revanche på næste gang!
Til gengæld fik vi bonus i form af en virkelig god stenbuk, og det er jo en størrelse som vor sporhund Harald av Fjellstølen kan magte!
Sjakaler nedlægger man gratis på vore jagtsafarier, og denne her kom tilfældigt forbi under en pürsch og blev vedlagt med en velrettet kugle - en sortrygget sjakal - endda en særdeles stor han.
 
 
Traditionen tro skulle vor kokkemand have et trofæ med hjem, efter at have passet kødgryderne i vor højsæson, og Mads fik da også nedlagt en fin blisbuk - hans første stykke vildt nogensinde. Senere lykkedes det ham at køre bilen i sænk i et sumpområde, hvilket gjorde ham knapt så populær, og tiden blev fordrevet med lidt kortspil, indtil traktoren kom frem og hev os op!
Også vor nye assistent Mikkel fik et fint blisbukke trofæ med hjem.
 
 
Vor assistent Joachim returnerede i midten af januar til fædrelandet, men nåede forinden at tilføje en zebra som sidste art til samlingen, og lige nu farer han rundt i New Zealand's bjerge sammen med min lokale kammerat Marcel.
 
 
Nicolaj Holbæk Bjerg er søn af Susanne og vor afdøde jagtleder Benny Bjerg, og har netop fyldt 10 år. Han startede den jagtlige karrierre i en alder af kun fire år, hvor han nedlagde et vortesvin, og efter en pause er der nu kommet gang i jagten igen, og han har  tilføjet yderligere 4 arter til samlingen - en impala fra Limpopo, en blisbuk fra Highvelden, en zebra fra Bushveld West og senest en springbuk fra Highvelden.
 
 
Vi gennemfører kun undtagelsesvis jagtsafarier i sommerperioden oktober-marts, fordi vi ønsker at give vore gæster optimale jagtoplevelser i behagelige tempeturer uden risiko for at få jagtdage spoleret i regntiden. Det viser sig jo gang på gang at de bedste trofæer nedlægges i slutningen af jagtsæsonen, hvor bushen ikke længere er så grøn, og dyrene mere afhængige af vandhuller og lettere lader sig pürsche. Undtagelsen i denne uge var at disse to brødre allerede havde været på en jagt ved Limpopo tidligere på året, men nu havde et arbejdsmæssigt besøg i Sydafrika, og så var det jo fristende at forlænge opholdet med et par dage i Drakensbjergene, hvor temperaturerne trods alt er lidt mere moderate.
Det meste af jagten i Drakensbjergene foregår på friland, og for 20 år siden udsatte landejeren på min anbefaling en lille flok almindelige rørbukke (Common reedbuck) på området. De første år så man dem sjældent, men stille og roligt er der nu etableret en bestand, som i år for første gang tillod en afskydning af to gamle bukke. Det var en dejlig fornemmelse at så mange års tålmodighed blev belønnet med to smukke trofæer, og så sparer vi de 4 timers kørsel frem og tilbage til Natal Midlands, hvor vi tidligere jagede denne art.
Jagtbilen måtte holde hårdt for i det stenede landskab, og der røg da også et enkelt dæk, men her er vi oppe på højsletten med en smuk udsigt ud mod den højeste del af Drakensbjergene ved grænsen til Lesotho.
Bestanden af den lille oribi har været knapt så stor en succeshistorie - for år tilbage var de ganske talrige, men lokale krybskytter som jager med hunde, og en vækst i bestanden af sjakaler og ørkenlos har desværre medført at vi ikke længere får licenser til afskydning af denne art - kun i det østlige Kapland, hvor vi hvert år har en enkelt permit, som vi kun sælger til jagtkunder, der tidligere har anvendt os, og som mangler denne specielle art i samlingen. Til gengæld er der siden sidst blevet introduceret 3 giraffer til området - en tyr og to køer, og det bliver spændende at følge dem i de næste år, selvom arten ikke just har nogen større jagtmæssig betydning.
Begge jægerne fik også nedlagt blisbuk - både den hvide version og den almindelige.
En meget heldig jæger med en god kudutyr - ikke lette at jage i de tætbevoksede dalsænkninger, men minsandten om det ikke lykkedes på selv denne korte jagt!
En gammel bjergrørbuk med tykke horn lykkedes det også at nedlægge, og dermed var trofæparaden efter den korte jagtsafari komplet.
 
 
 
Vi havde forsøgt at jage penselsvin i måneskin, men havde ikke haft heldet med os, så vi returnerede til Pretoria, hvorefter vor assistent Joachim var så heldig at nedlægge hele to af slagsen, og desuden en grå dykkerantilope og en stenbuk (herover).
Til slut fik Joachim også nedlagt en fin blisbuk, og så er han vist snart klar til at returnere til fædrelandet i midten af januar 2016, hvor en ny gut overtager tjansen.
 

JAGT I ANDRE DELE AF VERDEN

Som bekendt indskrænker vi os ikke til blot at sælge jagt i Afrika, men sender også vore kunder til destinationer i andre verdensdele - især Argentina, Bulgarien, Mauritius og Australien. Vi havde i den forløbne måned et ægtepar på jagt nær Kakadu National Park, hvor der blev nedlagt 3 vandbøfler - heraf 2 af fruen!!! Vi har også netop haft en kunde på Mauritius for at jage rusa hjort - det gik rigtigt godt, og hjorten er afbilledet herunder. Se jægerens reference på dette link!
 
 
Er netop returneret fra en eventyrlig jagtrejse til det vestlige USA, hvor jeg mødtes med min jagtkammerat Jens fra Danmark og i to uger rejste verdensdelen tynd og jagede både på prærien i New Mexico og i Rockey Mountains i staten Utah. Turen var længe planlagt, og var min sidste julegave til Benny sidste år, men desværre mistede vi ham til kræften i april måned, og i stedet besluttede Jens og jeg at gennemføre rejsen som en mindetur, og tro mig - han var med os hele vejen rundt i tankerne hver eneste dag. Se film fra turen herunder.

Traditionen tro startede vi ud med levende underholdning i Denver Arts Center - musical'en "The Book of Mormon" kunne nu nok holde os vågne efter den lange flyvetyr, og skæbnen ville at vore guider i Utah rent faktist viste sig at være mormoner, og selvom de var meget flinke, tvivler jeg nu alligevel på at de havde sat pris på showet!
Jens går bestemt ikke ned på udstyr, og det blev da også til adskillige besøg ved Outdoor World og Cabelas under opholdet. At lukke ham løs i en sådan butik svarer til at lukke skolebørn ind i en slikbutik, og tasken var godt fyldt da han rejste hjem! Læg mærke til skiltet over døren - "velkommen til fiskere, jæger og andre løgnere...!"
Vi landede begge i Denver, hvor der blev tid til en musical "The Book of Mormon" på ankomstdagen i Denver Arts Centre, og derefter gik turen med lejevogn sydpå mod staten New Mexico, som med sine åbne præriestrækninger byder på en fin biotop for det amerikanerne kalder deres "antilope", men også "pronghorn", fordi det er det eneste skedehornede dyr, hvor bukken kaster hornene hver vinter. Jeg havde tidligere jaget prærieantiloper i Nebraska, med en armbrøst, og var glad for denne gang i et mindste at være bevæbnet med en riffel, for det er meget svært at komme tæt på disse dyr, som har et enestående syn, der med de udstående øjne checker på alt 360 grader rundt!
Vi blev indkvarteret sammen med 3 amerikanske jægere på en jagtlodge ved udkanten af distriktet nede i dalen, og herfra var der hver dag en times kørsel op gennem bjergene for at komme op til højsletten, hvor prærieantiloperne lever.
Da jeg allerede havde en derhjemme, skulle Jens naturligvis skyde først, og han havde gjort sit hjemmearbejde, og var dygtig til at udpege de største bukke. Det medførte at vi faktisk blev sluppet løs alene, og landejeren havde nær aldrig fundet os, da vi efter en længere pürsch havde fået nedlagt Jens's flotte buk. Fin start på turen, og der var masser af dyr, selvom de var svære at komme på skudhold af. Traditionen tro skinner Jens og jeg selv alt nedlagt vildt på vore rejser - dels fordi vi ikke altid helt stoler på de lokale, men også fordi vi synes det er en del af jagten, og meget fornøjeligt. Ser tingene ikke ordentligt ud bagefter, har vi i det mindste kun os selv at blamere! Hvorvidt outfitteren slap os løs fordi vi var lidt for kritiske med trofækvaliteten, eller blot stolede på os, fandt vi aldrig helt ud af, men vi nød friheden og kammeratskabet på denne første del af turen.
Næste dag var det min tur - Jens og jeg blev sat af ved et vandhul ude midt på prærien, hvor vi både så præriehunde og en enkelt prærieulv. Jeg skød med Jens's våben, som er meget high-tech, og da vi til slut fik en fin buk ind på 300 meters afstand haglede det ned med instrukser fra Jens, og det lykkedes mig for første gang i mange år at udvikle en alvorlig omgang bukkebefer, og jeg skød hen over dyret. Det standsede dog igen, og denne gang fik jeg en kugle ind i dyret på 400 meters afstand - mit længste skud nogensinde! Det var nu ikke noget pragtskud, men dyret blev der, og dermed kunne vi afslutte jagten på prærien en dag før tiden.
Vi havde på ingen måde været nødt til at gå på kompromis med kvaliteten, så vi glædede os i stedet over at have fået en ekstra dag foræret, og fik dermed god tid til trofæbehandling og pakning og afrejse en dag før planlagt.
Der var både muldyr hjorte og wapiti på området, men grundet de sære amerikanske jagtregler kunne hjortene først jages i december måned og elk (wapiti) i oktober måned. Det er svært at arrangere en jagtrejse i USA på flere arter ad gangen, da sæsonen er strakt ud over flere måneder, og inddelt efter jagtmetode, således at buejægerne kommer først til fadet, derefter armbrøst, og senere forladere og sortkrudt. Er noget så overlevet efter denne kavalkade, så starter riffelsæsonen! Man kan dog komme ud over dette problem ved at købe en såkaldt "landowner's tag", men de har også en pris der ikke er helt billig - til gengæld skal man ikke deltage i lotteriet for at få tildelt en licens til afskydning.
Da vi efter morgenmaden forlod New Mexico satte vi for sjov GPS'en på Grand Canyon, og den sagde noget med 500 miles og ankomst først på aftenen. Vi havde dog regnet lidt forkert, da der er 2 timers tidsforskel på Arizona og New Mexico, og det endte med 13 timers uafbrudt kørsel - dog gennem de mest fantastiske landskaber. Desto tættere vi kom på Grand Canyon, desto smukkere blev naturen.
Det var nær blevet til en overnatning i bilen, da den pågældende weekend var "Labour Weekend" i  USA, og helligdag om mandagen, så alle hoteller og moteller var stoppede med gæster i weekenden. Til slut fandt vi dog et værelse ved Jacob's Lake - kun 30 miles fra Grand Canyon, så vi kunne være der til solopgang næste morgen. Det var en rigtig turistfælde - en fransk toast viste sig at være et stykke ristet franskbrød drysset til med flormelis. Det kulinariske ude på landet i USA er ikke noget man skal sætte for store forventninger til, og på jagtområderne spiser man fra paptallerkener og bruger plastic bestik - et faktum som dog ikke just afspejler sig i priserne!
Jens og jeg har oplevet mange solopgange sammen - ofte sammen med Benny eller deres respektive familier. Vi har set solen stå op over Ayers Rock i Australien, over Machu Piccu i Andesbjergene i Peru, over indlandsisen på Grønland, over Iguazù faldene i Argentina og Victoria Falls i Zimbabwe, og nu også over Grand Canyon. Vi følte os begge meget privilegerede den morgen - blot manglede vi vor bedste kammerat, som vi begge savnede meget på turen. Grand Canyon er et syn for guderne, og allersmukkest ved solopgang.
Til slut forlod vi Grand Canyon og passerede over Navajo broen over Colorado floden, som gennem millioner af år har skabt den fantastiske canyon gennem det arrede ørkenlandskab.
Jens mente at have fundet et af mine favoritsteder på kortet, men havde stavet lidt forkert, så efter en lille "genvej" på 350 miles og et mindre træf med det lokale færdselspoliti, gik det den følgende morgen mod Monument Valley, som ikke mindst er kendt fra mange af John Wayne's cowboyfilm. Som dreng har jeg præsteret at køre 45 km. på cykel for at se en af disse fremragende film, så jeg følte mig godt tilpas derude!
John Wayne var ingen steder at se, men vi fandt da hesten et sted på vor vej!
Denne klippeformation hedder "Mexican Hat" og har givet navn til den lokale by. Vore øjne kunne næsten ikke få nok af denne særprægede natur, men vi skulle jo videre og indlogeres på vor følgende jagtlodge i Rocky Mountains i Utah.
 
Turens hovedformål var nemlig at jage wapiti (elk) i Utah - også her havde vi købt en landejer-licens til wapiti og desuden en muldyrs hjort. Det her område er kendt for at rumme en af USA's bedste bestande af wapiti på fri vildtbane, og ingen af os havde lyst til at jage en farmet elk, uanset hvor fantastisk store disse kan blive. En milliardær har i 19 år i træk købt halvdelen af de 15 licenser på stedet, så der er rift om at komme på jagt her!
Indkørslen til staten Utah og den berømte tvillingeklippe og herunder et kæmpemæssigt hul i bjergformationen, tæt ved byen La Sal.
Til slut kørte vi et halvt hundrede kilometer på grusvej fra byen La Sal til jagtområdet, hvor vi blev indlogeret i en camp, som heller ikke helt afspejlede prisen, men som dog var komfortabel. Alle vore lange sokker og underbukser fik vi aldrig brug for, for USA var ramt af en hedebølge, som desværre også satte en vis dæmper på brunsten.
Til vor store overraskelse skulle vi allerede ud på jagt på ankomstdagen, og da vi gik til ro om aftenen, var det i bevidstheden om at Jens havde valgt rigtigt på dette område, for der var masser af wapiti - jeg selv så over 20 tyre den første aften, men de helt store står dog ikke ligefrem til udstilling og venter på at blive nedlagt - dem skal der arbejdes for!
Jens skød den følgende aften en flot wapiti, med fantastiske lange sprosser, og stor var glæden, selvom Jens ærgerligt nok havde efterladt kameraet i bilen, og pga det uvejsomme terræn, var det blevet helt mørkt, da man ved hjælp af motorsav og indtil flere folk havde fået en bil bukseret ind til tyren. Jens skød tyren mens den var i aktiv kamp med en anden stor tyr - en oplevelse, som han givetvis aldrig glemmer. Som lidt kompensation, tog vi hovedet med ud til fotografering den følgende morgen, inden Jens færdiggjorde hovedskindet til saltning.
Den følgende aften var det min tur - jeg havde dagen før set en kæmpe tyr ved solnedgang, og den gik vi efter om morgen, hvor den dog snød os, og derfor besluttede min guide Bryan og hans assistent Tim at vi skulle kravle op på bjerget modsat dette sted, og afvente tyrens mulige komme, men knapt var vi kommet i stilling, før en endnu større tyr dukkede op, og i løbet af 5 minutter var den nedlagt på godt 300 meters afstand. Jeg skød 4 skud på den - 2 ramte på bladet, 1 højt på bladet i spring, og desuden en fangstkugle bagfra. Rosenkransene målte hver 13,5 tommer i omkreds, og jeg har lagt kikkerten på til sammenligning, så man kan se tyrens enorme dimensioner. Det var en stor dag for mig - jeg må tilstå at jeg havde noget svært ved at falde i søvn den aften!
Efter at vi var kommet op til wapiti hjorten på bjerget, fik jeg halvanden time alene sammen med min drømmehjort, og kunne fundere over mit held, og mindedes Benny's glæde over at have fået turen i julegave sidste år, selvom han nok inderst inde selv var klar over at der næppe blev mulighed for endnu et eventyr sammen med Jens og jeg. Jeg tror han ville have været tilfreds med min skydning, men hvor ville jeg dog gerne have set ham nedlægge den i stedet  for mig - sådan ville skæbnen det altså desværre ikke.
Det er en gevaldig opgave at få læsset en sådan krabat på den lille bil, men til slut lykkedes det, efter at en lokal cowboy havde fældet ganske mange træer, så bilen kunne komme op på bjerget. Man slæber altså ikke nogen steder med en wapiti - heller ikke efter at indvoldene er taget ud! Under opbrækningen viste det sig at den ene af de to kugler havde gennemboret hjertet - de to bladkugler sad placeret med 10 centimeters afstand, og når jeg får færdig redigeret filmen, vil man nemt kunne se hvor godt tyren tegner i skuddet. Reglen er dog at man skyder ligeså længe tyren står op, for en anskydning betyder at jagten stoppes i 48 timer, hvor man kun må bruge tiden på at lede efter dyret.
Den følgende morgen fik jeg også min muldyrs hjort, og dermed var var det "jagt forbi" for mit vedkommende. Jens brugte endnu to dage på at finde en stor muldyr hjort.
Jens fik desuden undervejs nedlagt 2 prærieulve. De var så befængte med lus, at han måtte stoppe dem i fryseren over natten for at få dræbt utøjet!
Derefter kunne vi holde parade og takke vore værter for en velgennemført jagttur - vi blev færdige tre dage før tid, og besluttede at søge nye eventyr!
Tidligt den følgende morgen kørte vi igennem dette landskab på vej til konservatoren i Fort Collins i staten Colorado, hvor vi afleverede trofæerne for eksporten til Sydafrika. Både Jens og jeg skal have vore wapiti'er udstoppet brølende, for den lyd glemmer vi aldrig, så glæd Jer til filmen!
Jens organiserede en tidligere flyrejse til Danmark, men da jeg selv var på en bonusbillet, kunne jeg ikke ændre afrejsen, og valgte derfor at spendere de sidste to dage i New York - på mange måder en crazy by, men også en oplevelse jeg ikke ville være foruden! Forinden nåede vi dog en dag med sightseeing i Denver området, og besøgte både Museum of Nature and Sciense og mindemuseet med Buffalo Bill's grav - jeg føler mig lidt relateret til sidstnævnte, da jeg selv for nogle år siden nedlagt en bison på prærien i Nebraska!
 
Jeg var naturligvis på første færge til Frihedsgudinden ved indsejlingen til New York. Dejligt at stå næsten hele alene derude på dette historiske sted.
Jeg nåede også lige en middag og Broadway musical "The King and I" på Lincoln Center den sidste aften i New York. Bagefter spadserede jeg forbi Metropolitan Opera, som jeg dog måtte nøjes med at drømme om, da sæsonen først starter i slutningen af september!
Times Square er et sted hvor man ikke sover tiden væk, men monumentet for 9/11 gjorde et stort indtryk på mig - tænke sig at religiøse fanatikere kan hitte på at dræbe så mange uskyldige mennesker. Heldigvis går livet videre i New York, og byggearbejdet omkring monumentet minder om et samfund der absolut ikke er gået i stå, eller lader sig kyse.
 

 

HUSK AT BESTILLE VOR NYE DVD "PÅ JAGT KLODEN RUNDT"
- se de første anmeldelser på dette link

 

Indhent tilbud på jagtsafarier fra Jensen Safaris på jensen@icon.co.za