I 2008 blev der skrevet historie, idet myndighederne i Uganda frigav et mindre antal licenser til Uganda kob på et jagtområde ved Lake Albert, beliggende på grænsen til Congo. Skriv til os på jensen@icon.co.za for at få tilsendt priser og betingelser. Jagten kan gennemføres på 2-3 dage og det vil være muligt at kombinere med et besøg ved Lake Mburu, og på den facon tilføje flere arter på samme jagtsafari.

JAGT PÅ UGANDA KOB

På pionerjagt ved Lake Albert i Uganda

I de gode gamle dage blev Uganda med rette kaldt "The Pearl of Africa", og indbyggere fra nabolandene Kenya og Tanzania valfartede dertil for ferieophold, og landet var en særdeles populær jagtdestination. Det eventyr fik dog en brat afslutning, da den berygtede Idi Amin overtog styret i landet i 1971, og snart efter kom på krigsfod med nabostaterne, og etablerede en overordentlig grusom og omfangsrig hær, der drev terror mod landets egen befolkning, og destabiliserede hele regionen.

 

Udviklingen er fremragende beskrevet i den Oscar belønnede film "The Last King of Scotland", men hvad filmen glemte at fortælle, var at landets vildtbestand var tæt på udryddelse under Amin's regeringstid. Han anvendte ganske enkelt de vilde dyr som forrådskammer for de grådige soldater. Da Idi Amin blev væltet i 1979, var der kun 200 flodheste tilbage i Victoria søen - af en oprindelig bestand på mere end 30.000 individer. Elefantbestanden skrumpede ind fra 30.000 til sølle 2.000 individer, ligesom bestandene på 400 sorte og 300 hvide næsehorn blev totalt udslettede. Krokodillerne var den eneste dyreart som havde gavn af situationen, for de ernærede sig ved at spise Idi Amin's ofre, som praktisk nok blev dumpet i Nilen, og drev fra The Source of the Nile ved Jinja ned mod Murchison Falls. Undersvejs holdt krokodillerne festmåltid på de sagesløse fjender, og de tonstunge krokodiller i Nilen bærer da også vidne til nogle givtige år for netop denne dyreart.

 

Den legale jagtudøvelse stoppede i Uganda i 1975, og genåbnede først i 2002 - en pause på 27 år. Den sidste danske jæger som efter vore oplysninger  nedlagde en Uganda kob i landet, var storvildtjægeren Rudolf Sand i 1965, og illustrationen ved denne artikel er venligst udlånt af sønnen Richard Sand.

 

Vi har været dybt involveret i genåbningen af jagten ved Lake Mburu i Uganda, og har hvert år 15 danske jægere på jagt i regionen, men selvom vi havde en forhåbning om at der på et tidspunkt ville blive tilladt jagt på Uganda kob, så trak det ud - nok mest fordi debatten var noget følelsesladet. Kob'en er nemlig Uganda's nationaldyr og emblem, og nyder derfor en særlig status i offentligheden. Da bestanden af kob var på sit højeste i 1961, var der omkring 70.000 eksemplarer, og i dag er bestanden næsten oppe på samme niveau - 50.000 individer, og en støt stigende bestand. Vildtarten kom for alvor på fode igen i løbet af halvfemserne, ikke mindst takket være det faktum, at kob'en yngler året rundt. På Ækvator har man ikke de store forskelle mellem sommer og vinter, og denne hurtige reproduktion forøgede i løbet af få år den specifikke bestand ved Lake Albert fra 35 til omkring 7.000 eksemplarer. Det var netop i dette område, hvor myndighederne i 2008 for første gang tildelte en kvota på 20 handyr til afskydning.

 

Med vort bestående engagement i jagten i Uganda, var det derfor naturligt nok at vi i december aflagde et besøg ved Lake Albert med en dansk kunde fra Hørsholm, for at jage netop Uganda kob, efter en pause på 43 år. Den lokale koncessions indehaver havde nok i nogen grad miskalkuleret efterspørgslen, og med tårnhøje trofæafgifter og en licens på USD 500 per kob, havde afsætningen svigtet, og med kun en måned tilbage af jagtsæsonen, var der stadigvæk usolgte 8 licenser tilbage.

 

Vi fik derfor nogle rimelige betingelser, og valgte hver at nedlægge to Uganda kob. Vi blev betaget af de smukke dyr, som med deres hvide aftegn omkring øjnene og på halsen, virkelig er et smukt trofæ til væggen derhjemme. Jagten var ikke svær, for det siger sig selv, at når man i så mange år freder en bestand og slet ikke driver jagt på dem, så opfatter de ikke længere mennesker som nogen trussel. Problemet var i højere grad at udvælge de rigtige tyre, og her kom vi på opgave, for det kan godt virke lidt overvældende, når der foran på savannen pludseligt står op mod 100 skydestore handyr, og man gerne skulle forsøge at finde den største.

 

Første gang var vi dog særdeles heldige, da kunden nedlagde en mægtig tyr på 22 3/4", den næststørste nedlagt i sæsonen. Den blev senere efterfulgt af min egen tyr på 21 3/4" og bagefter yderligere to tyre omkring 21". Derved havde vi faktisk indtil flere gange slået Rudolf Sands meriter fra 43 år tidligere, da hans nedlagte kob målte omkring 20½". Og just forleden nedlagde formanden for denne ærværdige klub en kob i Cameroun, som også var i samme størrelsesorden. Der var dermed grund til at være tilfredse med det trofæmæssige resultat, og alle skud blev afgivet til fods på pürch.

 

Min kunde Jens er en hyggelig mand, som på blot 5 jagtsæsoner har nedlagt 12 kafferbøfler i Uganda, selvom han har været forfulgt af sygdom. Han blev for år tilbage ramt af Parkinson's, og det blev til adskillige "afskedsture" med jagtvennerne, indtil det gik op for dem, at Jens faktisk får det lidt bedre for hvert år der går, takket været den moderne medicin! Når man ser Jens tage sigte, kan man godt undre sig over hvordan han rammer perfekt hver eneste gang, men han har udviklet en teknik, hvor han trods rysten på hånden klarer at afgive perfekte skud ved brug af snelle. Man skal stå tidligt op for at slå Jens's statistik. Under jagten afgav han også et par perfekte skud til store hanbavianer, som jeg personligt hader at skyde, men her måtte tilgive at det havde en vis mission, fordi disse dyr faktisk dræber mange af de små kalve i kob bestanden, og derfor er meget forhadte.

 

 

Diskussionen omkring hegnede jagtområder vil jo nok aldrig helt lægge sig, men det er klart at jagten på friland i Uganda er meget lettere end på store game ranches i Sydafrika, hvor der generelt er et højere jagttryk, og hvor vildtet i langt større grad er på vagt overfor både rovdyr og jægere, end det er tilfældet i Uganda. Derfor trækker jeg engang imellem på smilebåndet ad de jægere, som føler at det er mere sportsligt at skyde de meget fortrolige dyr på friland i Uganda, frem for på lukkede områder i Sydafrika, selvom jeg naturligvis godt kan følge tankegangen, og det etiske islæt bag den.

 

Fordelen i Sydafrika er at krybskytteriet meget lettere lader sig kontrollere, og at den enkelte landejer får et slags ejerskab over vildtet på vedkommendes areal. Det er ikke tilfældet i Uganda, hvor vildtet i princippet ikke kan være privatejet, og det dæmper lysten til at investere i genudsætninger og ophjælpning af de vildtbestande, som kunne anvendes til fremtidens jagtudøvelse. Lige nu åbnes der en række nye koncessioner i landet, desværre på særdeles stramme betingelser, og det vil givetvis ikke vare længe før priserne har sneget sig op på samme høje niveau som i nabolandene. Der er dog ingen der helt har klarhed kvaliteten af de nyåbnede områder, og personligt vil jeg gerne se tiden lidt an, før jeg eksperimenterer med vore egne kunder på de nye områder.

 

Vort besøg ved Lake Albert var interessant, men udover Uganda kob bød det ikke på de store jagtlige udfordringer. Jeg manglede en oribi i samlingen, og de var til stede i særdeles god trofækvalitet. Til gengæld skuffede størrelsen på vortesvin, hvor bestanden forekom meget ung. Det gjaldt også en nyetableret bestand af Jackson's hartebeest, som endnu ikke var til afskydning på området. Nil buskbukken forekommer i et rimeligt antal, men trofæerne er meget små i denne del af Uganda, ligesom de grå dykkerantiloper var noget mindre af krop og horn, end dem vi er vant til fra de lidt mere frodige områder ved Lake Mburu. Lake Albert er og bliver derfor et område for liebhavere, der drømmer om at inkludere en af Afrikas smukkeste antilopearter i trofæsamlingen derhjemme. For dem venter til gengæld en fin oplevelse, og man tager derfra i bevidstheden om at man har høstet overskudsdyr fra en bæredygtig bestand.

 
Besøg også "Referencer" for at se hvad jægerne mente om deres oplevelser
Indhent tilbud om jagtsafarier fra jensen@icon.co.za